Teksten op T-shirt

Veldbestormer met regenboogvlag bij Portugal-Uruguay

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPAVeldbestormer met regenboogvlag bij Portugal-Uruguay
RTL

Tijdens de WK-voetbalwedstrijd Portugal-Uruguay heeft het spel even stilgelegen toen na 55 minuten een man het veld bestormde. Op beelden op tv was goed te zien dat de veldbestormer een regenboogvlag bij zich had toen hij over het veld rende.

Op foto's die zijn gemaakt en filmpjes die op sociale media circuleren valt te zien dat de veldbestormer ook aandacht vroeg voor andere onderwerpen. Op de voorkant van zijn shirt stond de tekst 'Save Ukraine'. Achter op zijn shirt vroeg hij aandacht voor de situatie in Iran met de tekst 'Respect for Iranian women'.

Beveiligers kregen de man al snel te pakken en voerden hem af. De scheidsrechter raapte de vlag op en bracht het doek naar de zijkant. Daarmee kwam een einde aan de consternatie.

OneLove-aanvoerdersband

De regenboogvlag is omstreden in Qatar, omdat homoseksualiteit in het land verboden is. Aanvoerder Virgil van Dijk van het Nederlands elftal zou aanvankelijk de OneLove-aanvoerdersband dragen, maar toen de FIFA aankondigde die actie te bestraffen met een gele kaart, zag de de KNVB ervan af.

Ook andere Europese landen wilden aanvankelijk meedoen aan de actie, maar zagen hier door de maatregel vanaf.

OneLove-aanvoerdersband mag niet: 'FIFA laat duisterste gezicht zien'
Lees ook

OneLove-aanvoerdersband mag niet: 'FIFA laat duisterste gezicht zien'

Lees meer over
WK voetbalDemonstraties