Inflatie

Spaarrente gaat omhoog, maar reken je niet rijk

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPSpaarrente gaat omhoog, maar reken je niet rijk
RTL

Slapend rijk worden. Het kan weer vanaf vandaag. Verschillende banken onder wie Rabobank, ABN Amro, ING en SNS verhogen de spaarrente. Niet meteen dromen van een luxe villa met zwembad en butler. Het gaat namelijk vanaf nul of bijna nul naar 0,25 procent. Op jaarbasis levert dat 25 euro op voor mensen met een spaartegoed van 10.000 euro. En dat is een schijntje, als je rekening houdt met de hoge inflatie van het afgelopen jaar.

De hoeveelheid rente die banken geven, is afhankelijk van de rente die ze krijgen als ze geld stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB).

Tot halverwege dit jaar waren de rentetarieven nul of zelfs negatief. Ook heeft de ECB jarenlang duizenden miljarden in de economie gepompt door het opkopen van leningen. Dat deed de ECB juist om de inflatie aan te wakkeren, die lange tijd eigenlijk te laag was naar de smaak van de ECB. 

Ander beleid

De inflatie is nu juist sky high, tijd voor een ander beleid. In juli verhoogde de centrale bank voor het eerst in meer dan 10 jaar de rente. In september ging er nog een schepje bovenop en in oktober weer. En dus kondigden de diverse spaarbanken al renteverhogingen aan, die per 1 december ingaan.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De spaarrente verhogen, kan dat niet sneller?
Lees ook

De spaarrente verhogen, kan dat niet sneller?

Denk echter niet dat als de rente over een aantal maanden gestort wordt, je meer kunt kopen. De hoge inflatie zorgt namelijk voor een duurder leven. Sinds het begin van dit jaar werd het leven bijna 11 procent duurder. En dus kun je voor je spaargeld 11 procent minder kopen dan aan het begin van dit jaar.  

De meeste spaarrente krijg je nog altijd bij buitenlandse spaarrekeningen zoals bij RenaultBank, BigBank en Klarna. Vind je dat eng? Je geld bij een buitenlandse bank stallen is een stuk minder riskant dan jaren geleden, mits je niet te veel centen hebt.

Depositogarantiestelsel

Na het faillissement van de IJslandse bank Icesave is het depositograntiestelsel voor alle Europese landen gelijk getrokken. Dit stelsel zorgt ervoor dat als er een bank failliet gaat, spaarders hun geld terugkrijgen tot een bedrag van 100.000 euro. Wie bij een buitenlandse bank spaart, moet wel in dat land achter zijn geld aan bij een faillissement. 

Bij het Icesave-debacle verdampten de spaartegoeden van 108.000 Nederlanders. Hen hiervoor compenseren kostte de Nederlandse staat zo'n 145 miljoen euro, becijferde de Algemene Rekenkamer

Lees meer over
RabobankSNS BankABN AMROECBSpaarrenteGeldRenteLink in bio