Dramatische dag in Peru eindigt met president in de cel

Een dramatische dag in Peru is gisteren geëindigd met de huidige president in de cel en, voor het eerst in de geschiedenis van het land, een vrouw aan de macht. De afgezette en gearresteerde president Pedro Castillo zit vast voor 'rebellie' nadat hij eerder op de dag probeerde de regering te ontbinden en de macht te grijpen.
"Eén groot drama." "Een dramatische dag." "Het hele land stond in het teken van wat zich in het parlementsgebouw afspeelde." Buitenlandse media noemen de gebeurtenissen gisteren in het Zuid-Amerikaanse Peru 'net een film'.
Het doek is gevallen
Het ging allemaal om een stemming over de impeachment van de president van het land, de 53-jarige Pedro Castillo, die gistermiddag plaats zou vinden in het parlement. Sinds Castillo vorige zomer aan de macht kwam was er al twee keer eerder gestemd over zijn impeachment. Beide keren mocht hij uiteindelijk aanblijven, maar gisteren viel dan toch het doek.
Gisterochtend gaf Castillo onverwachts een televisietoespraak, nog voordat de stemming over zijn afzetting begon. Daarin kondigde hij aan dat het parlement wordt ontbonden en er een buitengewone 'noodregering' wordt aangesteld.
De toespraak zorgde voor stomverbaasde reacties, zowel bij de oppositie in het parlement van Peru als bij zijn eigen bondgenoten. Iedereen zag de toespraak van Castillo als een poging tot een staatsgreep om zo aan de macht te blijven.
Iedereen stapt op
De VS riepen de president op het werk van het parlement niet te dwarsbomen. De hoogste rechter van Peru sprak schande en noemde het 'niet grondwettig', talloze hoge ambtenaren namen publiekelijk ontslag en de politie en het leger zeiden in een verklaring Castillo niet te steunen.
Een paar uur later zat Castillo in de cel nadat het parlement overtuigend vóór zijn impeachment had gestemd. De politie pakte hem op voor 'rebellie'. Zijn vicepresident, de 60-jarige Dina Boluarte, werd op dat moment beëdigd als president van Peru. Ze is de eerste vrouwelijke president van het land.
Tijdens haar inhuldiging noemde ze de poging van Castillo om aan de macht te blijven inderdaad ook een 'staatsgreep'. Ze vraagt om 'tijd en ruimte' om het land te redden.

Intussen trokken in Lima, de hoofdstad van Peru, aanhangers van Castillo de straat op. Zij protesteren bij het gebouw waar de oud-president wordt vastgehouden. De politie heeft er traangas ingezet.
Eerste linkse president
Castillo was de eerste linkse president die Peru in de afgelopen jaren had. De voormalige leerkracht op een plattelandsschool beloofde in zijn campagne de armoede in het land te bestrijden. Hij kreeg sinds zijn aantreden te maken met permanente crises zoals kabinetswijzigingen, corruptieonderzoeken en protesten tegen zijn leiderschap.
In de 17 maanden dat Castillo president was, zag Peru vijf kabinetten, 80 ministers en zes strafrechtelijke onderzoeken voorbijkomen.
