Ruimteschip Orion teruggekeerd op aarde na maanmissie
Na een proefvlucht van ruim drie weken rond de maan is het nieuwe Amerikaanse ruimteschip Orion terug op aarde. De Orion-capsule, met een 'bemanning' van drie poppen, landde om 18.40 uur Nederlandse tijd met parachutes in de Stille Oceaan, voor het schiereiland Baja California in Mexico. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil astronauten van toekomstige missies naar de maan op dezelfde manier laten terugkeren naar de aarde.
De Orion was op 16 november gelanceerd, na jaren van voorbereiding. Het vaartuig moet over een paar jaar weer mensen naar de maan en terug brengen. Om alle systemen te testen ging het nu zonder bemanning rond de maan. De poppen waren uitgerust met allerlei sensoren en meetapparatuur.
De vlucht terug naar de aarde werd, na ruim twee miljoen kilometer door de ruimte, iets meer dan een week geleden ingezet. Volgens de NASA deed het ruimteschip het beter dan verwacht.
Hier zie je beelden van de plons in zee:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Het vaartuig bestaat uit twee delen. Vooraan zit het Amerikaanse deel waar later de bemanning moet zitten. Achterin, in het Europese deel, zitten onder meer de aandrijving en de Nederlandse zonnepanelen die elektriciteit opwekken. Vlak voor de terugkeer in de dampkring, gingen ze uit elkaar. Het Europese deel verbrandde in de dampkring, het Amerikaanse deel remde af en plonsde volgens plan in zee.
Eerste vrouw op de maan
De Orion maakt deel uit van het Artemis I-programma, de opvolger van het Apollo-programma uit de jaren 60 en 70, waarmee de Verenigde Staten als eerste en enige land mensen op de maan zette. Met Artemis moet de eerste vrouw op de maan komen te staan.
Vandaag is vanaf de ruimtebasis Cape Canaveral ook een ander vaartuig naar de maan gelanceerd. Het gaat om een lander van het Japanse bedrijf ispace, de lancering gebeurde met een raket van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van zakenman Elon Musk.
Aan boord is ook de verkenner Rashid, ontwikkeld door de Verenigde Arabische Emiraten. Het karretje moet ongeveer twee weken lang rondrijden op de maan om met camera's en sensoren wetenschappelijk onderzoek te doen. Rashid weegt ongeveer 10 kilo, is ruim 50 centimeter lang en breed, en ongeveer 70 centimeter hoog. Omdat de lander een flinke omweg neemt, zal de landing naar verwachting pas in april plaatsvinden.