'Medicijntekort niet uit te sluiten'

Faillissement grootste medicijnfabriek van ons land baart minister zorgen

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Sem van der WalFaillissement grootste medicijnfabriek van ons land baart minister zorgen
RTL

De grootste medicijnfabriek van Nederland, InnoGenerics in Leiden, is gisteren door de rechtbank failliet verklaard. Het ging al langer niet goed met het bedrijf. Minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, zegt dat het niet uit te sluiten is dat er op termijn tekorten aan medicijnen gaan ontstaan door het faillissement.

InnoGenerics maakte geneesmiddelen in tabletvorm. Het ging bijvoorbeeld om essentiële medicijnen in tabletvorm tegen hart- en vaatziekten zoals bloeddrukverlagers, diabetes, maar ook over antidepressiva, antipsychotica, antibiotica, pijnstillers en bloedverdunners. Medicijnen die miljoenen inwoners dagelijks gebruiken.

Medicijnen zonder patent

Het bedrijf was het enige in Nederland dat op grote schaal zogenoemde generieke medicijnen kon produceren. Dat zijn medicijnen waarop geen patent meer rust.

Gisteren ging InnoGenerics failliet. In de rechtbank in Den Haag werd duidelijk dat er geen overnamekandidaat was. Ook het kabinet wilde gezien allerlei onzekerheden geen geld steken in de onderneming.

Medicijnenfabriek InnoGenerics in Leiden.© Alexander Schippers
Medicijnenfabriek InnoGenerics in Leiden.

Volgens minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) zijn er van de geneesmiddelen die de fabrikant maakte nu nog voldoende beschikbaar. Maar het is niet uit te sluiten dat er 'binnen enkele maanden voor enkele geneesmiddelen alsnog tekorten kunnen ontstaan'. Bij zo'n tekort kan er toestemming gegeven worden om vergelijkbare medicijnen uit het buitenland te importeren.

China en India

Dit voorjaar stuurden zorgorganisaties, waaronder de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en hoogleraren van meerdere universitaire ziekenhuizen nog een brandbrief naar Kuipers. Daarin vroegen zij hem er alles aan te doen de fabrikant te redden. Dat kon door verzekeraars te verplichten een deel van de medicijnen in Leiden te bestellen, waar ze íets duurder zijn dan in het buitenland.

Gaat de fabriek ten onder, dan zou Nederland volgens de brandbrief voor 95 procent afhankelijk worden van China en India voor deze generieke medicijnen.

'Niet te afhankelijk willen worden'

Verschillende Kamerleden sloten zich aan bij de oproep van de bezorgde medici. Zo zei VVD-Kamerlid Judith Tielen: "We hebben van de coronapandemie geleerd dat we niet te afhankelijk willen zijn van een land als China voor bepaalde medicijnen en medische hulpmiddelen". Ook haar PvdA-collega Attje Kuiken wilde dat 'een bepaald percentage geneesmiddelen in ons land geproduceerd blijft'.

Kuipers zegt zijn best te hebben gedaan de fabriek te redden, maar ook met overheidssteun kon de continuïteit van de bedrijfsvoering 'niet worden gewaarborgd'.

Lees meer over
Ernst KuipersMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en SportGeneesmiddelen