Noodtoestand in Peru

Graatje ontvlucht door rellen geteisterd Cusco: 'Situatie allesbehalve prettig'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Graatje Weber (Beyond Travels)Graatje ontvlucht door rellen geteisterd Cusco: 'Situatie allesbehalve prettig'
RTL

De eerste dagen van de reis van Graatje in Peru verliepen rustig, maar een paar dagen geleden ging het mis. Hij kwam midden in de rellen terecht. "Ik ben niet heel angstig aangelegd, maar dit is allesbehalve prettig."

"We zijn sinds vrijdag in Cusco", vertelt Graatje aan RTL Nieuws. "Toen we aankwamen, zagen we een groep demonstranten met spandoeken op het plein staan. Dat stelde niet zoveel voor. In het weekend zijn we nog de stad in geweest, hebben we een museum bezocht en tempels bekeken. Dat ging prima."

'Wat anders dan in Nederland'

Graatje had plannen om naar Machu Picchu te gaan, een onder toeristen populaire Inca-ruïnestad. "Dat is denk ik toch wel het hoogtepunt van Peru. Maar we kregen van verschillende locals te horen dat er flinke rellen aan zouden komen in Cusco."

Die rellen gaan er – zoals hij zegt – 'wat anders aan toe dan in Nederland'. "Ze willen de infrastructuur lamleggen. Daarom zijn er veel wegblokkades tussen steden. In de grotere steden houden ze ook vliegvelden en busstations bezet. Bijna niemand kan de stad in of uit. Er rijden geen taxi's en amper auto's."

Honderden toeristen vast bij Machu Picchu, reisadvies voor Peru verscherpt
Lees ook

Honderden toeristen vast bij Machu Picchu, reisadvies voor Peru verscherpt

Ook is bijna alles dicht, vertelt hij: musea, horeca, de meeste winkels. Ramen zijn dichtgemaakt met hout of rolluiken. 

Weg uit de stad

Een paar dagen geleden zaten Graatje en zijn vriendin in een van de weinige restaurantjes in Cusco die nog open waren, toen 'een horde relschoppers' het plein op kwam. "Ze stormden een winkeltje in dat nog open was. Die winkel werd helemaal leeggeplunderd en vernield. De restauranteigenaar kwam naar ons toe, trok ons weg bij het raam en deed de rolluiken snel dicht."

Een straat in Cusco.© Graatje Weber (Beyond Travels)
Een straat in Cusco.

Afgelopen nacht ontvluchtten Graatje en zijn vriendin de stad. "Dat was een hele operatie. De eigenaar van onze volgende accommodatie heeft ons de stad uit geëscorteerd naar het platteland. We stonden om half drie op en reden in een huurauto achter hem aan. Gelukkig ging het goed, want we zien ook beelden van straten waarin brand wordt gesticht en passerende auto's worden bekogeld met stenen."

De plaats waar ze nu verblijven, staat in schril contrast met Cusco. "We zitten in een cabin op het platteland, omringd met alpaca's. Het is zo rustig en vredig! We hebben hier maar een nacht geboekt, dus het is afwachten wat we morgen gaan doen. We moeten het van dag tot dag bekijken."

Wat is er aan de hand?

In Peru zijn rellen uitgebroken nadat de zittende president Pedro Castillo werd afgezet en gearresteerd. Castillo zit vast voor rebellie en samenzwering. Aanklagers willen dat hij achttien maanden in voorarrest blijft. 

Op heel veel plekken in het land wordt daartegen gedemonstreerd. Vooral boeren en de inheemse bevolking steunen de oud-president en eisen dat hij wordt vrijgelaten. De demonstraties lopen uit op harde confrontaties met de politie, waarbij inmiddels zeven mensen zijn omgekomen. Castillo's opvolger, Dina Boluarte, heeft voor dertig dagen de noodtoestand afgekondigd en het leger is ingezet. Maar vooralsnog hebben die maatregelen weinig effect.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders in Peru om 'heel voorzichtig te zijn'. In een bericht aan Nederlanders daar schrijft het ministerie onder meer dat het beter is in een hotel te blijven en niet te reizen. Het ministerie heeft tientallen meldingen gekregen van Nederlanders die vastzitten in het land.

Sinds president Pedro Castillo werd afgezet is het onrustig in Peru. De betogers eisen dat de voormalig president wordt vrijgelaten. Deze video maakten we daar maandag over.
Lees meer over
DemonstratiesPeru