Brandwondencentra: nu al 26 kinderen zwaargewond door vuurwerk
Brandwondenartsen van de drie brandwondencentra in Nederland hebben nu al hun handen vol aan vuurwerkslachtoffers. Sinds november hebben zij al 29 zwaargewonden behandeld, blijkt uit cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd. Opvallend: het gaat daarbij om 26 kinderen.
In het brandwondencentrum van Beverwijk zijn al 9 vuurwerkslachtoffers behandeld, het ging daarbij alle keren om kinderen. In het Maasstad Ziekenhuis kwamen tot nu 10 slachtoffers binnen onder wie ook 9 kinderen. Het Martini Ziekenhuis behandelde 10 mensen met ernstige brandwonden, het ging daarbij 8 keer om een kind.
De cijfers van het Rotterdamse en Beverwijkse brandwondencentrum zijn (nagenoeg) gelijk aan andere jaren, constateren ze. "We zien dit helaas ieder jaar opnieuw terugkomen. Maar iedere patiënt is er uiteraard één te veel", vertelt een woordvoerder van het brandwondencentrum Beverwijk.
Slachtoffers door kindervuurwerk
Opvallend is dat het Martini ziekenhuis spreekt over een duidelijke toename. "Eerder zagen we dit type brandwonden pas in december, vorig jaar kwamen ze al in november en dit jaar zagen we ze al in oktober." De woordvoerder uit Groningen benadrukt dat het vooral gaat om een toename van het aantal slachtoffers door kindervuurwerk. Daarbij gaat het om F1-vuurwerk, zoals rotjes, tolletjes en sterretjes.
"We zien bijvoorbeeld kinderen die een brandwond hebben opgelopen aan de onderkant van hun voet", vertelt een woordvoerder van het Martini Ziekenhuis. "Dit is veroorzaakt door het uittrappen van een brandend grondtolletje met de schoen. Dat geeft een harde knal en is daardoor een populaire challenge op social media."
Challenge: trappen op vuurwerk
Vorig jaar werd door artsen al gewaarschuwd voor deze challenge. Kinderen worden daarbij vooral uitgedaagd om op ogenschijnlijk onschuldig vuurwerk te trappen, maar als het vervolgens door de schoenzool heen brandt, kan dit leiden tot derdegraadsbrandwonden.
Het Martini Ziekenhuis denkt ook dat, naast de kinderen, de ouders zich niet altijd bewust zijn van de gevaren van het 'veilig ogende' kindervuurwerk. "Wij horen vaak van ouders dat ze zich er niet bewust van waren dat het F1-vuurwerk gevaarlijk kan zijn. Helaas is dat wel het geval. Al het vuurwerk waar kruit in zit, kan gevaarlijk zijn."
Zo raakte zondag nog een 9-jarige jongen uit Oss zwaargewond bij een vuurwerkongeluk. Hij zou zijn hand daarbij zijn verloren. Een dag eerder overleed een 24-jarige man uit Ridderkerk toen vuurwerk in zijn gezicht ontplofte.
'Geef geen vuurwerk aan kinderen'
Kinderen zouden geen enkele vorm van vuurwerk moeten krijgen, dus óók geen sterretjes. Daarvoor pleitten het ministerie voor Infrastructuur en Waterstaat en VeiligheidNL begin deze maand nog in een nieuwe bewustwordingscampagne 'Kindervuurwerk bestaat niet'.
Uit onderzoek van VeiligheidNL, onder slachtoffers van de afgelopen jaarwisseling, bleek dat 47 procent van het vuurwerkletsel bij kinderen jonger dan 12 jaar wordt veroorzaakt door dit soort 'kindervuurwerk'. Afgelopen jaar steeg daarnaast het letsel door dit F1-siervuurwerk.
Van alle slachtoffers van deze categorie vuurwerk was 72 procent jonger dan 15 jaar. Bijna tweederde was jonger dan 10.