Rellen in Parijs na aanslag op Koerdische gemeenschap
Na de dodelijke schietpartij vanmiddag in Parijs, die gericht lijkt tegen de Koerdische gemeenschap, zijn er in de stad rellen uitgebroken. De Franse president Emmanuel Macron en de Parijse burgemeester Anne Hidalgo hebben hun medeleven uitgesproken met de gemeenschap.
President Macron sprak over 'een gruwelijke aanval in het hart van Parijs'. Eerder had burgemeester Anne Hidalgo soortgelijke woorden gebruikt. "Koerden moeten, waar dan ook, in vrede kunnen wonen. Parijs staat meer dan ooit aan hun zijde", schreef ze op Twitter. Volgens haar is de dader een extreemrechtse activist. De Franse autoriteiten denken dat de verdachte, die is aangehouden, alleen handelde.
Politie bekogeld en auto's vernield
De schietpartij vond kort voor 12.00 uur plaats op de Rue d'Enghien in het tiende arrondissement van de Franse hoofdstad. De verdachte, een 69-jarige gepensioneerde treinmachinist, loste schoten in een Koerdisch centrum, een restaurant en een kapsalon. Drie mensen werden doodgeschoten. Vier mensen, onder wie de dader, raakten gewond. Van één gewonde is de toestand kritiek.
Een paar uur later braken rellen uit in de Franse hoofdstad, meldt persbureau Reuters. Vlak bij de straat waar geschoten werd, bekogelde een menigte de ordepolitie met vuilnisbakken en stenen. Ook werden auto's vernield. De politie zou traangas hebben ingezet om de menigte uiteen te drijven. Reuters publiceerde beelden op Twitter:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Bij de rellen zouden tien Franse agenten gewond zijn geraakt.
De botsingen tussen veiligheidsdiensten en Koerdische relschoppers viel samen met het bezoek van minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin aan de plek van de aanslag. Volgens hem is de aanval 'duidelijk gericht op buitenlanders'. Hij zei dat het alleen niet zeker is of de dader het specifiek op Koerden gemunt had, of op 'buitenlanders' in het algemeen.
Bekende van politie
De verdachte was al eerder bij de autoriteiten in beeld vanwege zeker één misdrijf met een racistisch motief. De Franse aanklager meldt dat de man vorig jaar een migrantenkamp had aangevallen met een zwaard. De politie verklaarde dat hij ook bekend was vanwege twee pogingen tot doodslag, in 2016 en in 2021. Hij zou onder toezicht staan.
Ook vanuit Nederland klinkt steun. Premier Mark Rutte zei tijdens zijn wekelijkse persconferentie te zijn 'geschrokken' van het nieuws en het op de voet te volgen. "Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers, nabestaanden en de Franse autoriteiten die het in goede banen proberen te leiden."