OM start strafrechtelijk onderzoek naar racistische leuzen Erasmusbrug
Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam start een strafrechtelijk onderzoek naar de leuzen die tijdens de jaarwisseling op de Erasmusbrug zijn geprojecteerd. Ze vindt dat er sprake is van discriminatie 'op basis van de context waarin de uitlatingen zijn gedaan en de samenhang daarvan'. Op de zijkant van de brug waren teksten als 'vrolijk blank 2023', 'white lives matter' en 'zwarte piet deed niets verkeerd' te zien.
Het OM vindt dat de leuzen strafbaar zijn. "De vrijheid van meningsuiting is een van de fundamentele rechten in de Nederlandse wet. Je mag dus zeggen en vinden wat je wilt. Maar aan die vrijheid van meningsuiting zijn grenzen gesteld. Een van die grenzen is dat uitingen nooit mogen aanzetten tot discriminatie of een andere bevolkingsgroep mogen beledigen", laat het OM weten in een persbericht.
De politie komt graag in contact met getuigen die iets van de projectie hebben gezien in aanloop naar of tijdens de jaarwisseling.
'Slordig geprojecteerd'
De politie liet eerder weten dat ze denken dat de beelden zijn geprojecteerd vanaf een boot. "De beelden bewegen nogal. Het is best slordig geprojecteerd. We denken niet dat dit is gedaan door de organisatie die normaal gesproken de uitlichting van de brug doet", zei een woordvoerder eerder tegen RTL Nieuws.
Voor de mensen die op de kade stonden was de tekst wel goed leesbaar.
Op sociale media gingen beelden rond van de projecties, zoals te zien is in de video hieronder:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Een extreemrechtse groepering heeft op Telegram de verantwoordelijkheid opgeëist voor de geprojecteerde racistische teksten. Wie er achter de Telegramgroep zitten, is onbekend.
Leden van de appgroep 'White Lives Matter (WLM)' schrijven dat Nederlanders en Duitsers hebben samengewerkt aan de actie. Ook kondigen ze meer acties aan de komende tijd.
Op de brug was ook de Engelstalige zin 'We must secure the existence of our people and a future for white children' (We moeten het bestaan van ons volk en de toekomst van witte kinderen verzekeren) te zien. Die zin is ook wel bekend onder de afkorting '14 words', een tekst van een Amerikaanse neonazi.
Juridisch lastig verhaal
Deskundigen lieten eerder hun licht schijnen op de vraag of de verantwoordelijken veroordeeld kunnen worden voor racisme. Advocaat en strafrechtdeskundige Geert-Jan Knoops liet eerder aan RTL Nieuws weten dat dat juridische gezien nog een 'lastig verhaal' is. Over de tekst afkomstig van een Amerikaanse neonazi, zei hij: "Als het OM die uitspraak kan herleiden tot een neo-nazicontext, zou die context er misschien voor kunnen zorgen dat het alsnog strafbaar wordt bevonden."