Niveau van voor de oorlog

Warme winter: slecht nieuws voor klimaat, goed voor de gasprijs

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP FotoWarme winter: slecht nieuws voor klimaat, goed voor de gasprijs
RTL

Een dikke sjaal om, de verwarming een tandje hoger: met het zachte weer van de afgelopen dagen is dat niet echt nodig. En hoewel de relatief hoge temperaturen slecht voor het klimaat en de natuur zijn, betekent het goed nieuws voor de gasprijzen. Ze dalen gestaag. Alleen kan het nog wel even duren voordat je dat terugziet op je rekening.

Door het opvallend zachte winterweer verbruiken we minder en is gas weer een stuk goedkoper geworden. De prijs van een megawattuur gas op de toonaangevende beurs in Amsterdam daalde woensdagochtend met zo'n 6 procent, tot onder de 70 euro. De laatste keer dat de gasprijs zo laag stond, was in februari vorig jaar, vóór de Russische inval in Oekraïne.

Alternatieven voor Russisch gas

Sinds begin december is de gasprijs ruwweg gehalveerd. Het record werd afgelopen zomer bereikt, toen de gasprijs opliep tot 345 euro per megawattuur.

Die piek ontstond nadat Rusland de gaskraan naar Europa deels dichtdraaide. Daarom gingen landen als Duitsland en Nederland, die in grote mate afhankelijk waren van Russisch gas, op zoek naar alternatieven. Die vonden ze onder andere in de vorm van LNG, vloeibaar gemaakt gas, dat onder andere wordt ingevoerd vanuit de Verenigde Staten.

Gasprijs stijgt nog veel verder: 'Winter gaat een heel vervelende worden'
Lees ook

Gasprijs stijgt nog veel verder: 'Winter gaat een heel vervelende worden'

Mede dankzij die alternatieven kon de Nederlandse gasvoorraad goed gevuld worden: na de zomer was de vulgraad al 92 procent, ruim boven het doel van 80 procent dat de Europese Unie haar lidstaten had opgelegd.

Goed de winter door

Begin december werd het flink kouder in Nederland en zetten we de kachel weer wat hoger. Daardoor nam de vulgraad af, met zo'n 10 procent. Inmiddels hebben we nóg iets minder gas op voorraad, zo'n 77 procent.

Nu het weer warmer is, blijft die voorraad voorlopig op peil, al is het nog te vroeg om te zeggen of we ook volgende winter goed doorkomen. "Door de hoge vulgraad nu hoeven we in de zomer minder gas in te kopen voor de winter van 2022/2023", zegt energie-expert Hans van Cleef van adviesbureau Publieke Zaken. "Maar er zijn nog wel een aantal onzekerheden, bijvoorbeeld in de levering van LNG. Nu de lockdowns in China afgelopen zijn, kan het zijn dat zij zich ook meer op die markt gaan roeren."

Consumenten zullen de lagere gasprijzen niet direct voelen, zegt Van Cleef. Zij zien de hoge gasprijzen van afgelopen zomer nog steeds terug in hun tarief, hoewel het prijsplafond enige soelaas biedt. Dat komt doordat de meeste energiebedrijven hun tarieven niet direct aanpassen, maar om de zoveel tijd.

Voordat we weer op prijzen van 15 tot 20 euro per megawattuur zitten, zijn we wel een paar jaar verder, vermoedt Van Cleef. Al komt de energiemarkt de komende twee jaar wel weer meer in balans, verwacht hij. "Het aanbod in LNG en duurzame energie wordt groter, waardoor grote prijsbewegingen zoals in het afgelopen jaar minder worden. De prijzen komen dan structureel wat lager te liggen."

Slecht voor de natuur

De komende tijd ziet het er in ieder geval gunstig uit voor de gasvoorraden. Echt winterweer lijken we de komende tijd niet te krijgen, zegt meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar. "Dit natte en zachte weer houdt zeker nog wel even aan. Van echte winter zie ik het niet komen op korte termijn."

En dit uitzonderlijk warme winterweer is niet goed voor de natuur:

Lees meer over
Hans van CleefWeerExtreem weerGasGasleveringEnergiecrisisEnergieDuurzaamheid