Prijzen voeding stijgen harder

Inflatie blijft torenhoog in december: 9,6 procent

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Jaco KlamerInflatie blijft torenhoog in december: 9,6 procent
RTL

Het leven werd ook in december weer flink duurder. Voor goederen en diensten was je vorige maand 9,6 procent duurder uit dan dezelfde maand een jaar eerder.

Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

De inflatie was in december wel iets minder hoog dan de 9,9 procent van november. Maar het blijft op een niveau dat we hiervoor decennialang niet hadden gezien.

In onderstaande video zie je hoe het komt dat de prijzen zo veel stijgen:

CAO-onderhandelingen

Inflatie raakt consumenten, het betekent immers dat je voor dezelfde producten en diensten 9,6 procent meer moest afrekenen dan in dezelfde maand van vorig jaar. Anders gezegd: met dezelfde hoeveelheid geld kun je minder kopen.

De inflatie is ook belangrijk bij cao-onderhandelingen. Als je loon minder stijgt dan de inflatie, dan daalt namelijk je koopkracht.

Energie

Het is de derde maand op rij dat de inflatie minder hoog is dan een maand eerder. Eerder stegen de prijzen fors door de dure energie.

Inmiddels stijgen de prijzen voor onder meer aardgas en benzine minder hard dan in eerdere maanden. Dat komt doordat de vergelijking wordt gemaakt met een jaar eerder en eind vorig jaar stegen de energieprijzen ook al.

Zijn we in 2023 nóg duurder uit in de supermarkt?
Lees ook

Zijn we in 2023 nóg duurder uit in de supermarkt?

Zo was de inflatie voor energie in december precies 30 procent, wat nog altijd enorm is. Maar in november was dat nog maar liefst 41,3 procent.

Voeding flink duurder

De hoge energieprijzen zijn wel steeds meer zichtbaar in andere producten en diensten, doordat producenten en winkels te maken hebben met hogere energiekostenen deze (deels) doorberekenen aan consumenten.

Zo werden voedingsmiddelen en dranken in december 14 procent duurder en dat was in november nog 12,9 procent.

De prijzen voor voeding en dranken merkt iedere consument in de supermarkt, bij de bakker en bij de groenteman.

Europese rekenmethode

Volgens de Europese rekenmethode was de inflatie met precies 11 procent zelfs nog hoger dan volgens de methode die het CBS zelf hanteert.

Ook volgens de Europese rekenmethode daalde de inflatie wel. In november was deze nog 11,3 procent. 

Lees meer over
Inflatie