Bekende Nederlanders zeggen het nu hardop: 'Ik ben klimaatactivist'
Ze blokkeren de snelweg of het vliegveld, ze spreken online hun zorgen uit over het veranderende klimaat of steunen actiegroep Extinction Rebellion. Een groeiende groep bekende Nederlanders sluit zich openlijk aan bij de klimaatbeweging. De enorme lading bagger die ze over zich heen krijgen, nemen ze voor lief.
Acteur Sieger Sloot heeft er een 'beroep' bij. Hij speelde onder meer in de misdaadserie Stanley H., maar sinds een half jaar noemt hij zichzelf ook klimaatactivist.
"Dat is spannend om te doen. Hoe zullen mensen reageren? Zou het me werk schelen? Dat laatste weet ik niet, maar het risico is het me waard. Niets doen is geen optie meer. Ik ben zo wanhopig en zo ontevreden over het ontoereikende klimaatbeleid van onze regering."
Vastgeketend aan een vliegtuig
Inmiddels is hij twee keer gearresteerd toen hij in actie kwam met Extinction Rebellion, bij het bezetten van het privévliegveld van Schiphol en bij een andere actie op de A12. "Dat was voor mij nogal wat. Ik was nog nooit in contact met de politie geweest, zelfs als tiener niet. "
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Het is hem ook opgevallen: de bekende Nederlanders die het hardop zeggen dat ze klimaatactivisme steunen. Hij is er blij mee.
Sloot somt het even op aan de telefoon: de internationaal bekende actrice Katja Herbers doet mee aan demonstraties en vertelde daar laatst openlijk over in een interview. Strafadvocaat Bénédicte Ficq en schrijver Simone van de Vlugt steunen Extinction Rebellion openlijk online. Zangeres Merol vertelde in een Belgisch blad dat ze zich erbij heeft aangesloten en deed aan 'iedereen' de oproep de straat op te gaan.
Ook waarschuwde zanger Abel van Gijlswijk laatst in De Slimste Mens dat er 'een fucking klimaatcrisis' aankomt en kondigde tv-presentator (en voormalig boswachter) Tim Hogenbosch aan 'vet veel' te gaan twitteren over klimaat en klimaatverandering, of zijn volgers het nou leuk vinden of niet.
"Ik ben geen klimaatwetenschapper, maar ik maak me zorgen", vertelt Hogenbosch. "Iedere keer worden we met onze neus op de feiten gedrukt: extreme kou in de VS, extreme hitte nu bij ons, geen sneeuw in de Alpen. We doen alsof er niets aan de hand is terwijl we weten dat de wereld naar de klote gaat. We doen wel een klein beetje, maar we zouden veel sneller actie moeten ondernemen", zegt Hogenbosch. Hij is geen activist, maar noemt het 'mooi' dat Extinction Rebellion bestaat.
'Groot effect als BN'ers zich uitspreken'
Extinction Rebellion is niet uitsluitend bezig met het werven van bekende boegbeelden, zegt woordvoerder Lucas Winnips. "Beroemdheden krijgen geen VIP-behandeling bij ons, we hebben allemaal last van de klimaatcrisis. We zijn een burgerbeweging. Bekende Nederlanders zijn burgers die zich net zo goed zorgen maken als anderen, bijvoorbeeld over de toekomst van hun kinderen."
Tegelijkertijd ziet hij dat het een groot effect heeft als bekende mensen zich uitspreken, omdat die vaak veel fans hebben of online volgers. Winnips: "Ik heb veel op Twitter gezien dat mensen die het interview met Katja Herbers hebben gelezen, zeggen: ik doe mee, dit spreekt me aan."
'Af en toe in discussie'
Sieger Sloot kent inmiddels ook de nadelen. Op de tweet die eerder in dit artikel staat, kreeg hij 400 reacties, waarvan 60 tot 70 procent negatief, zegt hij. "Veel mensen hopen dat de auto's flink doorrijden bij de volgende snelwegblokkade van Extinction Rebellion. Een opmerking als 'ik huur een busje en ik rij jullie allemaal dood', die rapporteer ik."
Tot nu toe kon hij het redelijk van zich afschudden. Af en toe gaat hij in discussie. "Maar ik ben een witte, lange, heteroseksuele man, ik word minder getarget dan vrouwen of mensen van kleur."
Hoe Katja Herbers online werd aangepakt, dat ging te ver, zegt Sloot. Herbers heeft in een interview eerlijk gezegd dat ze ermee worstelt dat ze vindt dat er een beter klimaatbeleid moet komen, maar zelf ook minimaal twee keer per jaar naar de Verenigde Staten moet vliegen voor haar werk.
'Ongelooflijk goor' noemt Sloot de reacties die daarop kwamen. "Zo gaat het wél onder je huid zitten."