Alle eigenaren moeten hun kat straks laten chippen en registreren
Alle huiskatten in Nederland moeten worden gechipt en geregistreerd. Dat heeft minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besloten. Hij gaat het plan nu eerst verder uitwerken en komt later met de invoerdatum.
Met de chipplicht wil Adema ervoor zorgen dat weggelopen katten sneller bij hun eigenaren terugkeren en zwerfkatten direct herkenbaar zijn doordat ze niet zijn gechipt.
60.000 vermissingen
Er zijn in Nederland naar schatting 2,9 miljoen huiskatten. Jaarlijks worden er meer dan 60.000 als vermist opgegeven, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Als die niet zijn gechipt is het moeilijk om de dieren weer terug te krijgen bij de eigenaar.
Gemeenten zijn volgens de minister 4,8 miljoen euro per jaar kwijt aan de opvang van weggelopen katten. Bovendien kunnen die katten voor overlast zorgen als ze gaan zwerven en verwilderen.
De Tweede Kamer dringt al geruime tijd aan op de invoering van de een chip- en registratieplicht. Voorgangers van Adema wilden er niet aan. Wel besloot Carola Schouten twee jaar geleden een proef te houden in twee gemeenten: Amsterdam en Alphen aan den Rijn. Maar daar kwam de lokale chip- en registratieplicht nooit van de grond omdat het handhaven op gemeentelijk niveau niet haalbaar was.
Eenvoudige ingreep
Het chippen van katten is een eenvoudige ingreep, die de dierenarts uitvoert. De minuscule chip wordt met een injectie onder de vacht van de kat aangebracht en bevat een uniek nummer, dat met een speciaal apparaat te lezen is. Eigenaren moeten hun naam en adres en het unieke nummer laten opnemen in een registratiesysteem. Dat kan nu ook al op vrijwillige basis.
Aan het chippen zijn kosten verbonden. Het gaat om enkele tientjes. Maar er zijn al gemeenten, zoals Amsterdam, waar het gratis of tegen sterk gereduceerd tarief kan voor katteneigenaren met een krappe beurs.
Uitwerking
Voorafgaand aan het besluit heeft de minister overleg gehad met organisaties op het gebied van dierenwelzijn en zwerfkatten, natuurclubs, onderzoekers en provincies en gemeenten.
Minister Adema wil een zorgvuldige invoering van de chip- en registratieplicht. Hij gaat het plan nu verder uitwerken. Belangrijke punten daarbij zijn de uitvoerbaarheid en de handhaafbaarheid. Ook de kosten spelen een rol. Bij de uitwerking wordt ook bepaald wanneer de chip- en registratieplicht kan worden ingevoerd.