Eigen risico verandert: hoe pakt dat straks voor jou uit?
Het kabinet verandert het eigen risico van de ziektekostenverzekering. Per 1 januari 2025 betaal je nog maximaal 150 euro vanuit je verplichte eigen risico per ziekenhuisbehandeling. Hoe zit dat precies? En hoe werkt het voor mensen met een hoger eigen risico? We leggen het uit.
Het verplichte eigen risico is 385 euro. Dat is zo, en dat blijft in ieder geval tot en met 2025 zo, schrijft het kabinet. Maar vanaf 1 januari 2025 gaat het wel anders werken dan nu.
Vanaf dan betaal je vanuit je verplichte eigen risico nog maximaal 150 euro per medisch-specialistische behandeling. Wie maar één behandeling per jaar ondergaat, is dan dus een stuk goedkoper uit dan nu. Wie meer behandelingen ondergaat, is ook in de nieuwe situatie nooit meer dan 385 euro kwijt.
Vrijwillig eigen risico
Maar er zijn ook mensen met een vrijwillig hoger eigen risico. Meestal kun je kiezen tussen een vrijwillig eigen risico van 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Je totale eigen risico kan daarmee oplopen tot maximaal 885 euro.
Voor hen werkt het straks weer net anders. Vooropgesteld: ook met een vrijwillig eigen risico ben je in een jaar tijd nooit meer kwijt dan het eigen risico waarvoor je hebt gekozen. Maar net als in de huidige situatie, zijn mensen met een hoger vrijwillig eigen risico wel meer kwijt dan mensen met het laagst mogelijke eigen risico.
Zo gaat dat eruitzien:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Het kabinet hoopt dat door de aanpassing ongeveer 1 miljoen mensen er jaarlijks zo'n 100 euro op vooruitgaan, terwijl chronisch zieken er niet op achteruit gaan.
Geld besparen
Toch hoopt het kabinet met de maatregel ook geld te besparen. Door de eigen bijdrage over meerdere behandelingen uit te smeren, zouden mensen zich bewuster worden van zorgkosten en minder snel kiezen voor behandelingen die misschien niet helemaal noodzakelijk zijn, is het idee.
De aanpassing van het eigen risico gaat in eerste instantie alleen gelden voor ziekenhuisbehandelingen. Het kabinet onderzoekt nog op welke manier het eigen risico beter ingericht kan worden voor andere behandelingen, zoals bijvoorbeeld in de ggz of de ouderenzorg.