In verschillende steden

'Zwarte lijst keert terug voor raddraaiers in horeca'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Patrick Post'Zwarte lijst keert terug voor raddraaiers in horeca'
RTL

Meer dan honderd horecaondernemers in zeven steden mogen weer een zwarte lijst bij gaan houden. Wie zich misdraagt en bijvoorbeeld een vuurwapen meeneemt of drugs verkoopt in een café of nachtclub, kan zo aan de deur geweigerd worden. Vijf jaar geleden werd zo'n zwarte lijst nog opgeheven omdat die niet aan privacywetgeving voldeed.

Dat schrijft Trouw vandaag. Volgens de krant gaat het om 137 horecaondernemers in de steden Amersfoort, Haarlem, Roosendaal, Enschede, Almelo, Zwolle en Emmen een vergunning hebben gekregen om een zwarte lijst te gebruiken.

Eerder ook zwarte lijst

Tot 2018 was zo'n zwarte lijst gemeengoed in Nederland. Wie in een kroeg over de schreef ging, kon tot vijf jaar nergens anders naar binnen, schrijft Trouw. In 2018 werd daar door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een einde aan gemaakt. De privacy van de mensen op de zwarte lijst bleek onvoldoende gewaarborgd. Ook werd het middel soms 'te rigoureus' ingezet.

Gestoken man vluchtte het café van Peter in: 'Hij was in doodsangst'
Lees ook

Gestoken man vluchtte het café van Peter in: 'Hij was in doodsangst'

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft nu een nieuw modelprotocol gemaakt die door de AP is goedgekeurd. Wel moeten horecaondernemers, na overleg met de gemeente en de politie, een vergunning aanvragen. In de zeven steden is dat nu gelukt.

De zwarte lijst wordt 'zo snel mogelijk geïntroduceerd', zegt de KHN tegen de krant. Wel wordt er nog gewacht op een nieuw beveiligd registratiesysteem.

Maximaal twee jaar

De AP ging nu wel weer akkoord met de zwarte lijst omdat er een paar dingen zijn veranderd. Zo moet de database die horecaondernemers kunnen inzien goed beveiligd worden. Ook moeten raddraaiers bezwaar aan kunnen tekenen als ze vinden dat ze onterecht op een zwarte lijst terecht zijn gekomen.

Iemand kan maximaal twee jaar op de nieuwe zwarte lijst komen te staan. Die periode geldt alleen bij de zwaarste overtredingen, bijvoorbeeld door gebruik van een vuurwapen of bij zware mishandeling. Bij diefstal, lichtere mishandeling of handel in harddrugs geldt volgens Trouw een ontzetting voor 12 maanden.

Een Twentse horecaondernemer spreekt tegenover de krant van 'het beste systeem dat hij zich voor kan stellen'.

Lees meer over
Koninklijke Horeca NederlandUitgaanHorecaDrugsWapenEditie NL Link in bioLink in bio