Schuldhulp op de schop

Sneller hulp voor tienduizenden mensen met grote schulden

Door Agnes de Goede··Aangepast:
© ANPSneller hulp voor tienduizenden mensen met grote schulden
RTL

In ons land hebben ruim 600.000 mensen problematische schulden. Door de stijgende prijzen neemt dat aantal alleen maar toe, net als het aantal mensen dat zich meldt voor schuldhulp. Als je eenmaal in zo'n traject zit, duurt het drie jaar voor je van je schuld af bent. Het kabinet wil dit halveren, dus naar anderhalf jaar. Gerda kan erover meepraten: "Het voelt als een tweede kans."

Gerda had een grote schuld. Na haar scheiding ging het snel bergafwaarts met haar. Schulden stapelden zich op. "Ik had daardoor een plotselinge terugval in inkomen. En ik had zaken met de Belastingdienst niet goed in de gaten. Daarnaast had ik ook nog de zorg voor een gehandicapte dochter."

Ze klopte voor hulp aan bij haar gemeente, maar belandde in een voortraject. Ze moest vijf jaar wachten voor ze met het driejarig schuldhulptraject kon beginnen. "Dat wachten was vreselijk. Ondertussen ging het van kwaad tot erger: mijn schuld groeide en groeide."

Streng regime

De dag dat ze in een schuldhulptraject terecht kon, omschrijft ze als een van de mooiste in haar leven. "Eindelijk licht aan het einde van die tunnel. Het voelt als een tweede kans."

Drie jaar lang leefde ze in een strak financieel regime: ze had 60 euro per week leefgeld. Maar sinds vorige maand is ze dan eindelijk schuldenvrij: haar schuldhulptraject is afgelopen. "Ik kan eindelijk met een schone lei beginnen."

In onderstaande video zie je hun verhaal:

'Voelt als een tweede kans'

Schuldhulptraject: hoe werkt dat?

Mensen met problematische schulden kunnen gebruikmaken van een schuldsaneringstraject van hun gemeente. Je beschikt dan niet meer over je eigen geld, maar krijgt 'leefgeld'.

De rest van je inkomen wordt aan schuldeisers betaald. Het traject duurt nu nog drie jaar, waarna je resterende schulden worden kwijtgescholden. Daarna begin je met een schone lei. Het termijn van het schuldsaneringstraject gaat nu naar 1,5 jaar.

Zorgen bij rechters over mensen met schulden
Lees ook

Zorgen bij rechters over mensen met schulden

In ons land hebben ruim 600.000 mensen problematische schulden. De verwachting is dat het aantal de komende tijd nog verder toeneemt vanwege de inflatie en stijgende energiekosten.

Bijna 80.000 mensen zitten via de gemeente in een schuldhulptraject, blijkt uit cijfers van branchevereniging NVVK. De gemiddelde schuld die mensen hebben voordat ze aan zo'n traject beginnen, is 40.000 euro. Honderdduizenden mensen krijgen dus geen hulp. De drempel is vaak hoog om voor hulp aan te kloppen of mensen weten de weg naar schuldhulp niet te vinden.

Sneller opsporen

Het kabinet wil nu mensen met schulden sneller opsporen en sneller van hun schuld afkrijgen. Daarom wordt de duur van een schuldhulptraject gehalveerd: van 3 naar 1,5 jaar. Mensen zijn dan sneller schuldenvrij. De kans op uitval wordt daarmee ook kleiner, denkt het kabinet.

Dit is goed nieuws voor mensen met schulden, zegt de NVVK die hier al langer voor pleit. "Bijkomend voordeel is dat de drempel voor een schuldsaneringstraject hiermee omlaag gaat. We hopen dat meer mensen met schulden zich voor schuldhulp zullen melden omdat het traject naar een schuldenvrij leven naar 18 maanden gaat", zegt Joeri Eijzenbach.

Schuld afkopen

Mensen in een schuldhulptraject betalen vaak niet hun hele schuld af. In veel gevallen koopt de gemeente de schuld af.

De gemeente doet vaak een schuldsaneringsvoorstel aan alle schuldeisers. Gaan die akkoord, dan neemt de gemeente de rol van schuldeiser over en betaalt de schuldenaar alleen nog aan de gemeente, die dat geld vervolgens verdeelt over de andere schuldeisers.

Het kan ook zo zijn dat schuldeisers om de schuldenaar heen blijven 'zweven' en dat het maandelijkse aflosbedrag kan wisselen. Dat bedrag is afhankelijk van de inkomsten die iemand naast zijn schulden heeft.

Sneller mensen opsporen

Het kabinet wil ook dat als mensen schuldhulp zoeken, hun schulden tijdelijk op pauze komen te staan. Daarnaast gaat het meer investeren in het sneller opsporen van mensen met betalingsproblemen.

Gemeenten spelen hierin een belangrijke rol: zij benaderen mensen met betalingsproblemen en kijken welke hulp nodig is.

Nazorg

Farley van Heydoorn is schuldhulpverlener. Hij zat als twintiger ook flink in de schulden en belandde zelf in een schuldhulptraject. Nu helpt hij als professional mensen met problematische schulden. Over het verkorten van het schuldhulptraject denkt hij dubbel.

"Natuurlijk is het mooi dat mensen straks sneller schuldenvrij zijn. Maar ik zie ook dat veel mensen baat hebben bij zo'n traject en blij zijn dat ze juist hulp en ondersteuning krijgen. Ze krijgen begeleiding, worden gezien. Dat valt weg na zo'n traject. Op de dag dat mensen uit zo'n traject vallen, staan ze er weer alleen voor."

Gerda hoopt dat dat haar niet gaat overkomen. Maar ook zij voelt dat ze er nu alleen voor staat. "Er is nog steeds angst, dat gaat ook niet weg."