Doneren voor de aardbevingen of zelf inzamelen? 'Denk goed na wat je geeft'
De noodhulp in Turkije en Syrië komt na de zware aardbevingen langzaam op gang. Verschillende organisaties zijn ter plekke en bieden professionele hulp. Intussen zamelen ook talloze individuen, moskeeën en organisaties spullen en geld in voor de slachtoffers. Waar is op dit moment de meeste behoefte aan en wat werkt het best?
Ayhan Arslantaş, voorzitter van de Internationale Humanitaire Hulporganisatie Nederland (IHHNL), vindt het mooi om te zien hoeveel liefdadigheid mensen tonen bij al die spontane inzamelingsacties. Tegelijkertijd vraagt hij de mensen wel om goed na te denken wat ze geven.
"De spullen die nu worden ingezameld, zijn misschien alweer minder hard nodig als ze na een paar dagen op locatie aankomen. Je komt dan wellicht al in een volgende fase van de hulpverlening terecht. Dan kan je gaan denken aan tenten en dergelijke."
Veel Turkse en Syrische Nederlanders zijn nog in afwachting van hoe het gaat met hun familie in het getroffen gebied. Zo ook Dilara:
De organisatie van Arslantaş zit momenteel in Hatay en Atakya, twee plekken in het zuiden van Turkije die zwaar getroffen zijn. "Ook de hulptroepen die vanuit Nederland zijn gekomen zitten daar. We delen daar voedselpakketten uit, dekens en winterkleding. Daar is nu de meeste behoefte aan."
Ook veel individuen en moskeeën en andere organisaties zetten zich in Nederland in voor de slachtoffers. Zo ook de 20-jarige Yakup Kaya. Hij helpt in een loods in Helmond mee met het verzamelen van spullen en het inpakken daarvan. "We zamelen onder andere kleding in, het liefst nieuw en anders alleen spullen die er nog goed uitzien. Het liefst was ik daarnaartoe gereden en had ik op locatie meegeholpen. Als dat niet kan, dan doe ik het hier."
Gestopt met werk
Kaya doet dat in de loods van Gökhan Denizoglu. Normaal gesproken maakt hij daar veranda's, maar toen hij maandag het nieuws over de aardbevingen hoorde, legde hij dat meteen stil.
"Ik heb de zaak gesloten, al het werk gestopt en heb meteen gebeld naar mensen in Turkije of we iets konden betekenen. Toen heb ik een oproep geplaatst op Facebook om spullen in te zamelen en dat is viraal gegaan. De reacties waren hartverwarmend."
Gisteravond vertrokken de eerste volgeladen busjes vanuit Helmond naar Turkije. Aldaar verzamelen ze op een centraal punt waar lokale organisaties het overnemen, vertelt Denizoglu. "We proberen het zo makkelijk mogelijk te maken voor de mensen daar. Soms leveren mensen ook gebruikt ondergoed of hakken in. Dat kunnen we echt niet opsturen natuurlijk. Maar wel bijvoorbeeld hygiëneproducten, babyspullen of dekbedden."
De hulp die veel mensen in Nederland zelf op touw zetten, wordt als hartverwarmend gezien. Maar voor veel rampen geldt vaak: laat professionals hun werk doen. Toch denkt hoogleraar filantropie Theo Schuyt, verbonden aan de Vrije Universiteit, dat in deze situatie beide vormen van hulp nuttig kunnen zijn.
Eigen netwerk
"Internationale hulporganisaties zoals het Rode Kruis hebben alle ervaring. Hulpverlening is echt een vak. Dat kan niet iedereen zomaar gaan doen. Die mensen weten wat er nodig is in zo'n situatie. Dus natuurlijk is het altijd goed als je daar geld naar overmaakt, dat helpt altijd. De hulp daar zal vervolgens lokaal gecoördineerd worden", legt Schuyt uit.
"Tegelijkertijd hebben de mensen die nu op eigen initiatief spullen inzamelen vaak ook een eigen netwerk daar, bijvoorbeeld door familie. Die weten ook waar ze naartoe moeten rijden en wat er, misschien op kleinere schaal, nodig is. Ik denk dus dat het zeker kan helpen."
Daarnaast helpt het de mensen daar lokaal ook, denkt Schuyt. "Een belangrijk element is ook dat slachtoffers ter plekke weten dat de wereld ze niet vergeten is. Daar kan hulp van de diaspora ook bij helpen."
Voor mensen die geen eigen netwerk in de getroffen gebieden hebben, denkt Schuyt dat het wel beter is om internationale hulporganisaties te raadplegen. "Je moet oppassen dat je niet uit enthousiasme en liefdadigheid ineens van alles gaat inleveren. Geld doneren is dan een optie die altijd helpt."
Hartverwarmend
En dat kan dus onder andere aan de IHHNL. "Voor veel mensen van onze achterban komt dit erg dichtbij. Veel mensen zijn Turks en kennen zelf soms ook wel mensen die slachtoffer zijn. De drang om iets te doen, is dan erg groot. En dat is goed, het is hartverwarmend om te zien", zegt voorzitter Arslantaş.
Wel geeft hij aan dat dat de spullen die nu worden ingezameld ook niet ver van het rampgebied verkrijgbaar zijn. "Begrijp me niet verkeerd, het is zeker niet overbodig dat al die spullen worden ingezameld, en ook erg mooi. Maar veel kan gewoon lokaal ook worden gekocht door hulporganisaties. Dan helpt doneren dus ook heel goed, aan ons of een andere hulporganisatie."