Vergiftigingen op meisjesscholen Iran inmiddels door hele land
Een week nadat de eerste berichten over vergiftigingen van Iraanse meisjes naar buiten waren gekomen, blijkt dat er op scholen door het hele land kinderen zijn vergiftigd. Volgens de Iraanse overheid gaat het over zeker 52 scholen. Iraanse media zeggen dat het zelfs om meer dan 60 scholen gaat.
De eerste school waarop meisjes werden vergiftigd, staat in de voor sjiieten heilige stad Qom. Maar inmiddels zijn er meldingen van scholen verspreid over 21 van de 30 Iraanse provincies, waarvan de meeste meisjesscholen zijn. In een geval gaat het om een jongensschool.
'Verdachte stoffen'
De Iraanse minister van Binnenlandse Zaken, Ahmad Vahidi, zei volgens staatspersbureau IRNA zonder er verder op in te gaan dat onderzoekers 'verdachte stoffen' hebben gevonden. Hij riep op tot kalmte en beschuldigde 'media-terroristen van de vijand' ervan paniek te zaaien. Door berichten in internationale media besloot president Ebrahim Raisi woensdag om de incidenten te onderzoeken.
De afgelopen tijd verschenen meerdere video's van schoolmeisjes in ziekenhuizen met infusen in hun armen op sociale media, met bange ouders aan hun zijde. Iraanse media, die sterk door de overheid worden gecontroleerd, schrijven dat verbannen groeperingen of buitenlandse machten achter de vergiftigingen zitten.
Eerder zei de plaatsvervanger van de minister van Volksgezondheid dat 'bepaalde figuren willen dat scholen worden gesloten, vooral scholen voor meisjes'.
'Krokodillentranen'
Onder andere de Duitse en de Amerikaanse regering riepen Iran de afgelopen dagen op om schoolmeisjes beter te beschermen, maar volgens de minister van Buitenlandse Zaken van Iran zijn dat 'krokodillentranen'.
Onafhankelijke Iraanse journalisten vermoeden dat fundamentele moslims achter de aanvallen zitten. Een prominent journalist citeert een groep die zichzelf Fidayeen Velayat noemt, die op een platform zou zeggen dat educatie voor meisjes 'verboden zou moeten zijn' en dreigt 'door te gaan met het vergiftigen van meisjes als meisjesscholen open blijven'. Al sluit hij ook niet uit dat meisjes in sommige gevallen onwel worden door massahysterie; de angst dat ze worden vergiftigd omdat ze daarover hebben gehoord.
Sinds de Islamitische Revolutie in Iran in 1979 is er nooit sprake van geweest dat meisjesonderwijs zou worden verboden. Iran heeft de taliban in buurland Afghanistan ook opgeroepen om meisjes en vrouwen terug naar school te laten gaan.