Exportbeperkingen

China reageert fel op ASML-besluit kabinet: 'Politiseren van handelsbetrekkingen'

Door RTL NIeuws··Aangepast:
© AFPChina reageert fel op ASML-besluit kabinet: 'Politiseren van handelsbetrekkingen'
RTL

China heeft fel gereageerd op het besluit dat techbedrijf ASML niet langer geavanceerde chipmachines mag exporteren naar dat land.

Die beslissing nam het kabinet gisteren. De beperking is volgens het kabinet nodig vanwege de internationale veiligheid.

'Politiseren van handelsbetrekkingen'

De VS heeft er al langere tijd bij Nederland op aangedrongen om de verkoop te stoppen. Op deze manier zou de technologische opmars van China geremd kunnen worden. De vrees bestaat dat het Chinese leger op termijn profiteert van de geavanceerde apparatuur.

"China reageert zoals verwacht: fel!", zegt correspondent Roland Smid. "Een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken spreekt van het 'politiseren van de handelsbetrekkingen' en waarschuwt dat Nederland 'objectief' moet blijven. Zij verwijst daarmee impliciet naar Amerika, het land dat er volgens China op uit is om de Chinese vooruitgang te blokkeren. Wat China nu voor stappen gaat zetten, is nog niet duidelijk."

Kabinet beperkt export van chipmachines ASML naar China
Lees ook

Kabinet beperkt export van chipmachines ASML naar China

Zeer gewild

ASML is wereldwijd een van de weinige fabrikanten van machines die chips maken. De apparaten van het bedrijf uit Veldhoven zijn dan ook zeer gewild. Ook bij de Chinezen, maar daar steekt het kabinet dus nu een stokje voor.

"Eigenlijk betekent het qua omzet niet zo heel veel voor ASML, zeggen zij zelf", zegt economieverslaggever Sam Trompert. "De klanten van ASML staan rijendik te wachten tot ze aan de beurt zijn, dus dit kan ASML wel lijden. Maar het is natuurlijk wel een belemmering voor het vrije ondernemerschap van ASML."

Eerder liet ASML weten dat deze exportbeperkingen wel gevolgen zouden kunnen hebben voor de hele chipketen, aldus Trompert. De vraag is of dat opnieuw zal leiden tot een chiptekort.

Chips zijn de inzet geworden van een grote politieke machtsstrijd, die iedereen wil winnen.
Lees meer over
ASMLChipGeopolitiekTechnologieChinaVeldhoven