Schimmelziekte in buurlanden, RIVM bereidt zich voor op uitbraak
De schimmelziekte candida auris is in landen om ons heen in opkomst, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarom gaat het instituut zich samen met het Radboudumc voorbereiden op een eventuele uitbraak in Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het instituut na berichtgeving van het AD.
Gisteren maakte de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC al bekend dat in dat land een flinke stijging was waargenomen van het aantal besmettingen.
Candida auris is een zeldzame gist die lastig te behandelen is, zegt onderzoeker van het RIVM Thijs Bosch. Auris is familie van de bekendere candida albicans, die bij vrouwen vaginale schimmel kan veroorzaken.
Mogelijk levensbedreigend
Volgens onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen lijkt auris minder ziekmakend dan albicans, maar eenmaal in de bloedbaan zijn beide meestal levensbedreigend. Voor mensen met een gezonde afweer hoeft het niet zover te komen, benadrukt Bosch.
In Nederland zijn er in de afgelopen vijf jaar vijf gevallen van een infectie met de schimmel ontdekt. Dat waren volgens het RIVM allemaal mensen die de schimmel in het buitenland hadden opgelopen.
Zij waren er niet ziek van. De schimmel werd ontdekt omdat zij in Nederland naar het ziekenhuis gingen en vanwege hun recente bezoek aan een buitenlands ziekenhuis goed gecontroleerd werden op mogelijke infecties. Zo kwam de schimmel naar boven.
Het RIVM wil nu 'de surveillance op orde' hebben voor als candida auris zich ook in Nederland gaat verspreiden. "We proberen voorbereid te zijn, mocht het hier vaker voor gaan komen. Dan willen we bijvoorbeeld goed uitbraakonderzoek kunnen doen", zegt Bosch.
Besmet zonder klachten
Candida auris kan zich van mens tot mens verspreiden, maar mogelijk ook via bijvoorbeeld medische instrumenten. Die worden in Nederland altijd uitermate goed ontsmet, zegt Bosch. "Maar er bestaat altijd een minieme kans dat die medische instrumenten, zoals bijvoorbeeld een katheter, de schimmel verspreiden." Over de precieze route van besmetting is overigens nog niet alles duidelijk, zegt Bosch.
Na besmetting kun je candida auris bij je dragen zonder er last van te hebben. Soms kan het toch leiden tot een infectie. Vooral bij mensen met een verzwakte afweer kan dat gevaarlijk worden.