Stay Away-campagne in Amsterdam moet overlast toeristen tegengaan
Toeristen ontmoedigen om naar Amsterdam te komen, dat is de insteek van een nieuwe campagne van de gemeente Amsterdam. Het gaat dan niet om alle toeristen, maar specifiek om hen die overlast geven en zich misdragen. De campagne Stay Away maakt onderdeel uit van het maatregelenpakket dat de gemeenteraad van de stad afgelopen december aannam.
De campagne richt zich in eerste instantie vooral op mannen van 18 tot 35 jaar uit Groot-Brittannië. Zij krijgen, als ze zoeken op termen zoals 'cheap hotel Amsterdam' of 'pub crawl Amsterdam' een waarschuwing te zien bij advertenties die laat zien wat er kan gebeuren als je overlast veroorzaakt, eventueel in combinatie met alcohol of drugs. Zo kan dit leiden tot bijvoorbeeld een boete of een strafblad.
De komende maanden wordt de campagne geëvalueerd en eventueel verder ontwikkeld. Dan zal de actie mogelijk ook worden gericht op toeristen uit andere Europese landen en delen van Nederland.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Wethouder Sofyan Mbarki laat weten dat bezoekers welkom blijven in de hoofdstad, maar niet als ze zich misdragen en overlast veroorzaken. "Dan zeggen wij als stad: liever niet, blijf weg."
"Amsterdam doet al ontzettend veel als het gaat om maatregelen tegen overmatig toerisme en overlast", zegt de wethouder. "En we gaan ook een stuk verder dan andere grote steden in Europa. We moeten de komende jaren wel nog méér doen als we toerisme op een duurzame manier een plek willen geven in onze stad."
Blowverbod
Naast de Stay Away-campagne start deze maand ook de How to Amsterdam-campagne, gericht op bezoekers die al in Amsterdam zijn. Deze campagne vertelt bezoekers wat wel en niet mag in de stad, bijvoorbeeld met borden over het verbod op wildplassen en openbaar dronkenschap.
Eerder werd al bekend dat vanaf half mei een blowverbod ingaat in de oude binnenstad. Vanaf 1 april worden de sluitingstijden voor horeca en prostitutie vervroegd. Voor horecazaken geldt dan een aangepaste sluitingstijd van 02.00 uur in de nacht, in plaats van 03.00 uur of 04.00 uur. Ook mogen daarbij vanaf 01.00 uur geen nieuwe bezoekers meer naar binnen.