Oud-president Trump wordt strafrechtelijk vervolgd: 'Historisch'
Oud-president Donald Trump is gisteravond aangeklaagd vanwege de betaling van zwijggeld. 'Historisch', omdat het voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis is dat een (oud-)president officieel strafrechtelijk wordt vervolgd. Volgens zijn advocaat verschijnt Trump volgende week op het politiebureau. Hier lees je alles wat je moet weten over de strafzaak.
De advocaat van Donald Trump meldde gisteravond dat de oud-president officieel is aangeklaagd. Dit hing al enige tijd in de lucht. Twee weken geleden dacht Trump zelf al dat hij gearresteerd zou worden en riep hij zijn aanhangers op te protesteren.
Zwijggeld
De aanklacht tegen de 76-jarige oud-president gaat om zwijggeld dat zijn advocaat in 2016 aan pornoactrice Stormy Daniels heeft betaald. Zij beweert dat Trump in 2006 seks met haar had. In 2016, vlak voordat Trump president werd, betaalde zijn advocaat 130.000 dollar om haar stil te houden.
Die betaling zou Trump vervolgens op illegale wijze in de administratie van zijn bedrijven hebben weggemoffeld. Trump ontkent alles. Hij zegt onschuldig te zijn en noemt de aanklacht een 'heksenjacht'. Volgens hem is dit alles politiek gemotiveerd. In een reactie op de strafrechtelijke vervolging zei hij vannacht dat 'dit voor Biden averechts zal werken'.
Hier legt correspondent Erik Mouthaan de zaak uit:
Correspondent Erik Mouthaan noemt de officiële aanklacht een 'historisch moment'. "Het is de eerste keer dat een oud-president vervolgd wordt. En dan ook nog eens een die zich kandidaat heeft gesteld voor de volgende verkiezingen." Trump heeft immers aangekondigd in 2024 opnieuw mee te willen doen aan de presidentsverkiezingen.
Massale steun Republikeinen
"Wat opvalt is dat Republikeinen massaal achter Trump gaan staan", zegt Mouthaan. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, sprak vannacht zijn steun uit voor Trump, net als Trumps vicepresident Mike Pence. Maar ook gouverneur van Florida, Ron DeSantis, en Trumps Republikeinse aardsrivaal, noemde de aanklacht 'on-Amerikaans'.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
DeSantis beloofde zelfs Trump te beschermen als het tot een juridische strijd tussen Florida en New York zou komen. De oud-president moet namelijk voor een rechter in Manhattan verschijnen. De aanklager die de zaak aandraagt is Democratisch verkozen. "Het maakt het voor Republikeinen heel makkelijk om te zeggen: dit is gewoon partijdig", zegt Mouthaan.
'Is dít nou de zaak?'
"Ik denk sowieso dat alle Republikeinen het gevoel hebben dat deze aanklacht een nodeloze politieke vervolging is", zegt Mouthaan. "We hebben het in deze zaak letterlijk over geld dat verkeerd in de boekhouding staat."
En dat terwijl er nog tal van andere strafrechtelijke onderzoeken naar Trump lopen: zo wordt door het ministerie van Justitie ook onderzocht of Trump een complot heeft beraamd om de verkiezingsuitslag van 2020 ongedaan te maken.
"Dus vragen ook Democraten zich af of dít nou de zaak is waar ze Trump op moeten pakken. Er zijn toch veel logischere dingen om hem voor te vervolgen?", zegt Mouthaan.
Vingerafdrukken en foto's
En hoe nu verder? Volgens de advocaat van Trump komt hij volgende week naar het politiebureau. Dan worden er vingerafdrukken afgenomen en foto's ('mugshots') van Trump gemaakt, die volgens de regels in de staat New York niet met de media worden gedeeld.
Omdat de Amerikaanse geheime dienst verantwoordelijk is voor de veiligheid van de oud-president, heeft een bezoek aan het politiebureau nogal wat voeten in de aarde. De geheime dienst werkt nu achter de schermen samen met de politie van New York om ervoor te zorgen dat het soepel verloopt.
In de stad zijn rondom de rechtbank in Manhattan alvast dranghekken geplaatst. De politie in de stad schaalt flink op de komende dagen.
'Ongekend'
"Omdat het om een financieel vergrijp gaat, mag Trump de zitting waarschijnlijk gewoon thuis afwachten", legt Mouthaan uit. Een rechter beslist daarover als Trump volgende week op het politiebureau als verdachte wordt geregistreerd.
Zijn deelname aan de presidentsverkiezingen in 2024 loopt geen gevaar. "Ook als je verdachte bent in een strafrechtelijk onderzoek, mag je meedoen aan de verkiezingen. In de grondwet staat daar simpelweg niets over", zegt Mouthaan.
Het zou dus zo kunnen zijn dat Trump volgend jaar op verkiezingscampagne gaat maar tegelijkertijd een paar dagen in de rechtbank in Manhattan moet verschijnen. "Ongekend", zegt Mouthaan. "Maar dit is ook de president die als enige ooit twee keer geïmpeacht werd, om maar wat te noemen. Tijdens het presidentschap van Trump was al zoveel ongekend. Dus ergens past dit er wel bij."