Tientallen doden door geweld Soedan, VN-medewerkers onder slachtoffers
Bij geweld tussen paramilitairen en het reguliere leger in Soedan zijn drie stafleden van de Verenigde Naties gedood en twee anderen gewond geraakt, meldt de BBC.
Soedan is opgeschrikt door geweld tussen de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF) en het leger, onder leiding van Abdel Fattah al-Burhan. Onder meer bij het internationale vliegveld van de hoofdstad Khartoum, het presidentieel paleis en bij de Soedanese staatsomroep vonden gevechten plaats.
Volgens artsenorganisaties in het Oost-Afrikaanse land zijn er zeker 56 doden en 200 gewonden gevallen.
Vuurgevecht op vliegveld
De drie medewerkers van het VN-Wereldvoedselprogramma kwamen volgens de BBC om bij een vuurgevecht op een vliegveld in Kabkabiya, in het westen van het land. Ook werden voertuigen van het VN-agentschap geplunderd.
VN-secretaris-generaal António Guterres heeft legerleider Abdel Fattah al-Burhan en RSF-bevelhebber Mohamed Hamdan Daglo, beter bekend als Hemedti, gesproken en opgeroepen tot dialoog. Ook de Verenigde Staten probeert samen met de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië te bemiddelen in het conflict, zegt VS-buitenlandminister Antony Blinken.
Het geweld komt na weken van oplopende spanningen tussen legerleider al-Burhan en zijn nummer twee Mohamed Hamdan Daglo, beter bekend als Hemedti. Hij staat aan het hoofd van de RSF. De twee zijn in conflict over de integratie van de RSF in het leger.
Bij een militaire coup in 2021 werkten al-Burhan en Hemedti nog samen, maar Hemedti heeft steeds meer afstand genomen van al-Burhan. De afgelopen maanden zei Hemedti dat de staatsgreep een fout was die geen verandering teweegbracht in Soedan, maar de overblijfselen van het regime van Omar al-Bashir nieuw leven inblies. Al-Bashir werd in 2019 afgezet na een volksopstand.
KLM: we vliegen om
Luchtvaartmaatschappij KLM kondigde gisteren aan het luchtruim van Soedan te mijden vanwege het geweld.
KLM vliegt zelf niet op de hoofdstad Khartoum, maar vliegt normaal gesproken wel over het land naar landen zoals Kenia en Tanzania. Maar door de situatie wordt nu om het land heen gevlogen.