Na 8 mei

Tweede Kamer zet debat over stikstoffonds voort in mei na reces

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Phil NijhuisTweede Kamer zet debat over stikstoffonds voort in mei na reces
RTL

Het debat in de Tweede Kamer over een fonds van 24 miljard euro voor maatregelen om de stikstofcrisis te beheersen, kon gisteren niet afgemaakt worden vanwege tijdgebrek. Het debat wordt na het meireces zo snel mogelijk hervat.

Het debat begon rond 11.30 uur in de ochtend. Om 20.30 's avonds was stikstofminister Christianne van der Wal nog niet aan de beurt gekomen voor de beantwoording van de vragen.

Zorgvuldige behandeling

Omdat er veel voorstellen werden gedaan om de wet aan te passen, willen vooral coalitiepartijen meer tijd voor een zorgvuldige behandeling. Ook vanwege het bedrag dat ermee gemoeid gaat, 24 miljard euro, willen partijen niet overhaast te werk gaan.

De beantwoording zal zo snel mogelijk na het meireces plaatsvinden. Dat reces duurt van 21 april tot en met 8 mei.

Weer verhit debat over stikstofmiljarden: 'Huilverhaal van het CDA'
Lees ook

Weer verhit debat over stikstofmiljarden: 'Huilverhaal van het CDA'

Oppositiepartijen zeggen begrip te hebben voor het argument van tijdgebrek, maar vinden het ook wrang dat het nog langer duurt voordat er duidelijkheid komt. Een belangrijk doel van het debat was nu juist om duidelijkheid te krijgen van het kabinet over waar het geld van het fonds wel en niet naartoe mag. Een andere belangrijke vraag was of ze 2030 of 2035 als deadline hanteren.

Tijd kopen

GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet vindt het 'onbevredigend' om na het debat te moeten wachten op antwoorden. Volgens haar kan 'de zweem' ontstaan dat 'de coalitie tijd koopt'.

Dat verwijt klinkt vaker in het stikstofdossier: CDA-leider Wopke Hoekstra wil opnieuw onderhandelen over de stikstofdeadline, maar wel pas nadat er een landbouwakkoord is gesloten. Dat kan nog maanden duren.

Toen de rest van de coalitie akkoord ging met deze aangekondigde heronderhandeling, diende de oppositie een motie van wantrouwen in. Volgens de oppositie laat het kabinet het land hiermee te lang in onzekerheid, en dat vinden zij onacceptabel.

In 2030 moet de stikstofuitstoot bijna gehalveerd zijn volgens de afspraken van het kabinet. BBB wil dat deze plannen worden uitgesteld. Wij leggen uit wat de gevolgen zijn.
Lees meer over
Christianne van der WalCaroline van der PlasTweede KamerBoerBurgerBeweging [BBB] StikstofcrisisDen Haag