Eerste coronagolf

15.000 euro vergoeding voor zorgmedewerkers met langdurige covid

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht15.000 euro vergoeding voor zorgmedewerkers met langdurige covid
RTL

Zorgmedewerkers met een langdurige vorm van covid kunnen een vergoeding van 15.000 euro per persoon krijgen. Dat heeft minister Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport bekendgemaakt.

De mensen die voor de vergoeding in aanmerking komen hebben in de eerste coronagolf in 2020 voor covidpatiënten gezorgd en zijn daardoor zelf ziek geworden.

Onzekere omstandigheden

Het kabinet erkent dat deze medewerkers in de eerste golf onder hoge druk en onzekere omstandigheden voor de patiënten hebben gezorgd.

"Inmiddels weten we dat er een kleine groep zorgmedewerkers is die daardoor niet meer kan werken, en dat heeft enorme impact op hun leven", schrijft Helder in een brief aan de Tweede Kamer. "Deze groep willen we ondersteunen."

Te laat

"Naar mijn inziens is dit wel te laat en te weinig", reageert ambulanceverpleegkundige Roy van Oorschot. Hij kreeg langdurige covid in de eerste coronagolf. "Het staat niet in verhouding met het leed wat we hebben ervaren."

"Ik heb maandelijks geld tekort. Nu nog steeds", vertelt Van Oorschot. "Die 15.000 euro is een welkome buffer voor de spaarrekening die leegloopt." Toch kan de vergoeding de schade volgens hem niet goedmaken. De kosten die hij heeft gemaakt om zijn hoofd boven water te houden is de 15.000 euro namelijk al lang gepasseerd.

Roy aan het werk als ambulanceverpleegkundige, vlak voor hij post-covid kreeg.© RTL Nieuws
Roy aan het werk als ambulanceverpleegkundige, vlak voor hij post-covid kreeg.

Hij heeft het gevoel dat er niet genoeg verantwoordelijkheid genomen wordt door de overheid. "Het liefst hoop ik dat ze zeggen: we hebben fouten gemaakt en doen daar alles aan om dat goed te maken."

Voor te kleine groep

Vakbonden FNV en CNV strijden al langer voor een financiële regeling voor de groep zorgmedewerkers die niet meer kunnen werken door langdurige coronaklachten. Vakbond FNV reageert dan ook: "Deze regeling was er niet gekomen zonder de constante druk van ons als FNV, het CNV en onze achterban."

Ook volgens de FNV komt de regeling veel te laat. "Daarnaast is de tegemoetkomingsregeling voor een té kleine groep en het bedrag is té laag", zegt vicevoorzitter Kitty Jong. "De regeling doet totaal geen recht aan de morele plicht (ereschuld) die de politiek en de samenleving in de richting van zorgverleners hebben."

De vakbonden willen een vergoeding voor álle zorgmedewerkers die in 2020 covid kregen en daardoor hun baan zijn kwijtgeraakt, niet alleen het personeel uit de eerste golf. De medewerkers kregen destijds namelijk te horen dat beschermingsmiddelen als mondneusmaskers niet nodig waren, onder meer door een tekort aan mondkapjes.

"Als vakbond vragen we om 22.839 duizend euro als eerste tegemoetkoming", zegt Jong. De aangekondigde tegemoetkoming noemt ze 'al met al een zeer teleurstellende reactie van een falende minister die pal zou moeten staan voor de mensen die werken in de zorg, maar hen echter opnieuw in de kou laat staan'.

Ambulanceverpleegkundige Mariska werkte tijdens de eerste coronagolf zonder persoonlijke beschermingsmiddelen. Sindsdien is ze ziek. In deze video doet ze haar verhaal:

Ambulanceverpleegkundige Mariska werkte tijdens de eerste coronagolf zonder persoonlijke beschermingsmiddelen. Sindsdien is ze ziek. Zelfs van de trap oplopen moet ze even bijkomen.
Lees meer over
CoronavirusPost-covidGezondheidszorgEditie NL Link in bioNederland