Verpleegkundige gaf toe 'leven van zeker 20 patiënten voortijdig te hebben beëindigd'
Verpleegkundige Theodoor V. wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van 20 patiënten in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Dat maakte het Openbaar Ministerie Noord-Nederland zojuist bekend. Hij zou zelf, als patiënt bij ggz-instelling, meerdere malen hebben toegegeven het leven van patiënten voortijdig beëindigd te hebben.
Het OM meldt: "De verdachte zou, zonder instructies van een arts, medische handelingen hebben uitgevoerd bij patiënten die in zijn ogen terminaal waren en ernstig leden."
De verdachte uit de Drentse gemeente Noordenveld werkte ten tijde van de coronapandemie als verpleegkundige in het ziekenhuis. Tot nu toe wilde het Openbaar Ministerie niets zeggen over het aantal slachtoffers.
Eigen uitlatingen van V.
De zaak kwam aan het licht nadat het ziekenhuis een brief had ontvangen van een ggz-instelling uit Drenthe waar V. op dat moment patiënt was. In deze brief werd melding gemaakt van een aantal gesprekken dat de verdachte had gevoerd met diverse hulpverleners. In die gesprekken gaf hij meerdere malen aan dat hij als longverpleegkundige tijdens de coronapandemie het leven van een twintigtal patiënten voortijdig had beëindigd.
"Zijn uitlatingen werden dusdanig serieus opgevat door de zorgorganisatie dat zij hebben besloten om, na uitvoerig collegiaal beraad en het inwinnen van zowel intern als extern juridisch advies, de geheimhoudingsplicht te doorbreken en het te melden aan het ziekenhuis."
V. werd op non-actief gezet, en op 9 maart startte de politie een groot onderzoek wat op maandag 17 april leidde tot de aanhouding van de verdachte.
Het OM laat weten dat deskundigen op dit moment onderzoek doen om te kijken of er in de medische dossiers onregelmatigheden te vinden zijn die zouden kunnen passen bij de uitlatingen van de verdachte. De resultaten van dit onderzoek worden ongeveer eind juni verwacht.
De raad van bestuur van het ziekenhuis reageerde eerder geschokt op de zaak. Ook nabestaanden waren verbijsterd, vertelden ze aan RTL Nieuws. Zij wachten nog steeds op antwoorden: "Het dossier van mijn vader zit bij het politieonderzoek, maar we hopen nog steeds dat daaruit blijkt dat er niets is gebeurd", zei een nabestaande. "Maar je gaat toch denken: heeft hij geen hulp gekregen toen hij het nodig had? Of juist te veel zorg? Is de verpleegkundige gaan experimenteren met het idee iemand beter te willen maken? Dit is zo'n slechte film."
Langer in voorarrest
Eerder vandaag werd bekend dat de verdachte 30 dagen langer blijft vastzitten. Het voorarrest kon met maximaal 90 dagen worden verlengd.
Slachtofferadvocaat Sébas Diekstra, die meerdere families van mogelijke slachtoffers bijstaat, laat weten dat zijn cliënten inmiddels geïnformeerd zijn door familierechercheurs en het Openbaar Ministerie.
Diekstra: "Twee weken geleden zijn de verschillende families geïnformeerd over het feit dat het overlijden van hun dierbare strafrechtelijk onderzocht wordt. Die mededeling heeft hun leven compleet overhoop gehaald. Zij hebben zoveel vragen op dit moment en de onzekerheid over de wijze waarop hun dierbare is gestorven kwelt hen enorm. Uiteraard willen ook de nabestaanden dat er goed onderzoek wordt gedaan, maar zij hopen tegelijkertijd dat de verlangde duidelijkheid heel snel komt."
De redactie van RTL Nieuws doet verder onderzoek naar de aanhouding van verpleegkundige Theodoor V. Heb jij hier meer informatie over? Laat het dan weten via Karlijn.Houterman@rtl.nl.