Bevrijdingsfestivals gratis, maar hoe lang nog? 'Geen buffer meer'
Hoe lang kunnen we in Nederland Bevrijdingsdag blijven vieren met (gratis) festivals? Het is een vraag die verschillende bevrijdingsfestivals bezighoudt, nu veel van hen de kosten niet meer kunnen dekken. "Een nieuwe klap kunnen we niet meer opvangen", zegt Manja Kerstholt, directeur van Bevrijdingsfestival Utrecht.
Dit jaar redt het festival in Utrecht het nog wel. De verschillende bevrijdingsfestivals in Nederland hebben in februari een noodkreet gedaan. "Bierbrouwer Grolsch en het K.F. Hein Fonds hebben ons uit de brand geholpen", zegt Kerstholt. Maar over de toekomst durft ze nog geen uitspraken te doen.
In Delft rekenen ze erop dat 'iedereen bijdraagt aan de vrijheid'. Zo krijgt het festival subsidie van de gemeente, maar wordt ook samengewerkt met lokale bedrijven. "En we werken alleen maar met lokale bands en artiesten die alleen onkosten vergoed krijgen", vertelt Omri Lyppens van Bevrijdingsfestival Delft.
Slecht weer
De weersvoorspelling voor vandaag (regen en onweer) zal de festivals in ieder geval geen goed doen. Volgens Manja Kerstholt van het festival in Utrecht komen er minder bezoekers bij slecht weer. "En dan is de omzet lager", vertelt ze. Bevrijdingsfestivals halen hun omzet vooral uit het verkopen van eten en drinken. Soms tot wel 70 procent van de begroting.
"De gemeente en de provincie geven wel geld, maar dat is niet genoeg om het festival te houden", legt Kerstholt uit. Het totale budget ligt rond de 800.000 euro en dat wordt grotendeels uit horeca gehaald.
Ook de coronacrisis en inflatie spelen hierbij een grote rol. "We hebben inmiddels geen buffer meer." Een nieuwe tegenslag zou dus de druppel zijn.
Verantwoordelijkheid
De bevrijdingsfestivals in Nederland zijn sinds het begin van de viering gratis toegankelijk, om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken. Het Bevrijdingsfestival Groningen vroeg vorig jaar voor het eerst 5 euro voor toegang, een maatregel die dit jaar weer terug is gedraaid.
Dankzij de noodkreet van de bevrijdingsfestivals in februari kwamen er in heel Nederland sponsoren bij, volgens een woordvoerder van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Wat dat betekent voor de toekomst, is alleen nog onduidelijk.
Manja Kerstholt van Bevrijdingsfestival Utrecht hoopt vooral dat iemand de verantwoordelijkheid gaat nemen voor het vieren van de vrijheid en dat er een groter budget komt. "We willen niet elk jaar gaan zeuren om geld."
Eerste Bevrijdingsfestival
In 1980 werd voor het eerst een Bevrijdingsfestival gehouden in Nederland. Haarlem had toen de eer om 'Bevrijdingspop' te organiseren. Tien jaar later werd het Nationaal Comité 4 en 5 mei erbij betrokken, om in heel Nederland festivals op te zetten.
In totaal worden in Nederland 14 grote Bevrijdingsfestivals georganiseerd. Ze halen hun inkomsten uit subsidies via het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de provincie en gemeente, sponsoren en de verkoop van eten en drinken tijdens het festival.