Kosten levensonderhoud

Brood en melk onbetaalbaar: Britse regering wil nu maximumprijs voor basisproducten

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Andy RainBrood en melk onbetaalbaar: Britse regering wil nu maximumprijs voor basisproducten
RTL

In Groot-Brittannië zijn net als in Nederland boodschappen enorm veel duurder geworden. De Britse regering wil daar nu iets aan doen. Ze roept supermarkten op een prijsplafond in te voeren voor essentiële producten, zoals melk en brood. De maatregel zou moeten helpen zulke producten betaalbaarder te maken voor de Britten.

Downing Street roept supermarkten op zich vrijwillig bij het initiatief aan te sluiten. Winkeliers mogen daarnaast zelf bepalen aan welke producten ze een maximumprijs verbinden. In Frankrijk bestaat een zelfde soort initiatief.

In het afgelopen jaar steeg de gemiddelde prijs van voedsel in Groot-Brittannië met 19,1 procent. Voor sommige basisproducten ligt de stijging echter veel hoger. Zoals die van melk: "Kostte een tweeliterpak melk vorig jaar nog 1,15 Britse pond, nu legt een Brit er 1,55 pond voor neer", vertelt correspondent Anne Saenen. "Een stijging van 34 procent."

Babymelk stelen

Ook de prijs van babymelkpoeder is met 45 procent gestegen. En vlees, yoghurt en groenten zijn zelfs in prijs verdubbeld.

"Voor tienduizenden Britse gezinnen zijn de prijsstijgingen niet bij te houden", zegt Saenen. "Meer dan de helft van de volwassenen in Groot-Brittannië zegt minder eten en drinken te kopen of, in het ergste geval, maaltijden over te slaan. Sommige ouders gaan zelfs over tot het stelen van babymelk, of verdunnen flesvoeding omdat melkpoeder zoveel duurder is geworden."

Britse premier Sunak belooft economische crisis aan te pakken
Lees ook

Britse premier Sunak belooft economische crisis aan te pakken

Ook al is de prijs van voedsel in Groot-Brittannië de afgelopen maand licht gedaald, economen waarschuwen dat de inflatie hoger blijft dan verwacht. De hoge voedselprijzen zouden weleens de volgende horde kunnen worden in de zogenaamde 'cost of living crisis', voorspellen ze.  Ook een medewerker van het Britse ministerie van Financiën laat de krant The Telegraph weten dat 'voedselinflatie veel moeilijker te bestrijden is dan gedacht'.

'Elk initiatief vrijwillig'

De organisatie van Britse winkelbedrijven BRC is niet overtuigd van het voorgestelde prijsplafond. "Dit plan zal niks uithalen", zegt Andrew Opie van BRC. "Stijgende voedselprijzen hebben alles te maken met de hoge kosten voor energie, transport en arbeid. Prijzen kunnen niet dalen, want er is geen geld over in de voedselketen."

Britse supermarkten maken volgens hem veel minder winst dan wordt aangenomen. Opie verwacht dan ook niet dat supermarkten staan de springen om maximumprijzen voor basisproducten in te voeren.

Maar Downing Street houdt vol en benadrukt dat 'elk initiatief om boodschappen goedkoper te maken voor de consument vrijwillig is, en door supermarkten zelf ingevuld kan worden'.

Lees meer over
Rishi Sunak InflatieVoedingEnergierekeningGroot-Brittannië