Beschermde diersoort

Aantal steenmarters in vijf jaar verdubbeld, bewoners de klos

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPAantal steenmarters in vijf jaar verdubbeld, bewoners de klos
RTL

Het aantal meldingen van overlast door steenmarters is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws onder bestrijders. Oplossingen om de overlast tegen te gaan zijn schaars: steenmarters zijn een beschermde diersoort.

"Het is hopen dat het helpt", zegt Wim van Beers. Na maanden overlast is er vanochtend eindelijk iemand langsgekomen om de onuitgenodigde gasten in zijn huis te verjagen. "Ik heb er zelfs een keer eentje gezien. Hij zat in mijn dakgoot."

In vijf jaar verdubbeld

De afgelopen jaren is het aantal steenmarters in Nederland sterk gestegen. In de jaren 80 waren ze zo goed als uitgeroeid, maar langzaamaan zijn ze opgerukt uit Duitsland. Bijna 2400 keer werd het dier vorig jaar waargenomen. Vijf jaar geleden was dit nog maar de helft.

Steenmarters nestelen zich graag onder de mensen in de bebouwde omgeving. Niet alleen in het oosten van het land is hij nu te vinden. Ook in de grote steden is hij bezig aan een opmars.

De verspreiding van steenmarters in Nederland.© RTL Nieuws
De verspreiding van steenmarters in Nederland.

"Steenmarters begeven zich graag in spouwmuren van woningen", legt een woordvoerder van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) uit. "Daar is het lekker warm. Daarnaast komen hun geliefde prooien als ratten en muizen daar veel voor. De steenmarter is een beschermde soort, waardoor het aantal de afgelopen jaren zo heeft kunnen toenemen."

Glanzende vacht

De steenmarter is een zoogdier dat ongeveer zo groot is als een kat. Sinds 1942 is het dier beschermd. Zijn glanzende vacht was een gewild object. Steenmarters kunnen ruim 10 jaar oud worden.

Er kan weinig worden gedaan tegen de beesten, die behoorlijke overlast kunnen veroorzaken. Zo zag Van Beers tot twee keer toe hoe een steenmarter het op zijn auto had gemunt. Niet alleen werd een koelvloeistofbuis kapotgebeten. Ook lagen er uitwerpselen onder de motorkap.

Bij zijn buren is het een vergelijkbaar verhaal, al ging het daar niet alleen om uitwerpselen, maar ook om dode prooien. Van Beers probeerde verschillende middelen, maar niets leek de steenmarter af te schrikken.

Binnen en buiten

"Het is ook lastig om er iets tegen te doen", vertelt ongediertebestrijder Daan Constandse. "Maart, april en mei zijn de maanden waarin de meeste overlastmeldingen binnenkomen. In de zomer is het wel iets rustiger, omdat hij dan veel buiten is. Maar als hij binnen zit, is er een grote kans dat je hem hoort."

Van Beers hoorde de beesten regelmatig heen en weer rennen en vechten. "Af en toe klonk er een soort kattengejank uit het plafond", beschrijft hij de overlast. "Ook zitten er vlekken in mijn plafond."

"Wanneer we een melding krijgen van een steenmarter checken we eerst of het wel echt een steenmarter is", zegt bestrijder Constandse. "Want het komt regelmatig voor dat het toch om een ander dier gaat. Vervolgens moeten we het zo onaantrekkelijk mogelijk voor hem maken. Met een wering moet het beest 'vrijwillig' vertrekken. Wanneer dat het geval is, plaatsen we nog een extra wering, zodat hij überhaupt niet meer kan binnenkomen."

Vangen verboden

Mensen proberen het dier te bestrijden met sprays of hondenharen, zegt de woordvoerder van het KAD. "Zo wordt een onaangename geur verspreid. Maar dat zet vaak geen zoden aan de dijk. Veel meer kun je ook niet: er staan zware straffen op als je het beest wat aandoet."

Van Beers draaide uiteindelijk zelf voor de kosten op. Of die worden vergoed, verschilt per verzekering.

De steenmarter was eerst vooral te vinden bij de grens met Duitsland, maar het beestje rukt op in ons land en duikt inmiddels ook al in de Randstad op. Dat is best nuttig, want de steenmarter eet ratten en muizen. Maar hij zorgt ook voor flinke schade.
Lees meer over
DierenBedreigingOngedierteNederland