Discriminatie en excessief geweld structureel probleem bij politiekorps dat George Floyd doodde
Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een vernietigend rapport uitgebracht over misstanden bij de politie in Minneapolis, waar in 2020 de zwarte Amerikaan George Floyd omkwam door politiegeweld. Onderzoekers concluderen dat bij het korps sprake was van structurele discriminatie van minderheden en gebruik van excessief geweld.
Voor het rapport, waar de krant The Washington Post over schrijft, bekeken onderzoekers duizenden interne politiedocumenten en bodycambeelden van agenten. Een van de conclusies is dat de politie 'gevaarlijke methodes en wapens' gebruikte tegen mensen die worden verdacht van lichte vergrijpen. Als voorbeelden worden nekklemmen en stroomstootwapens genoemd.
Intern toezicht
Ook spreken de onderzoekers zich negatief uit over het interne toezicht bij de politie in Minneapolis, dat rammelde. Onderzoeken naar legitieme klachten kwamen daar niet van de grond.
Volgens het rapport leidden dergelijke structurele problemen tot de dood van George Floyd. De zwarte Amerikaan werd hardhandig aangehouden omdat hij een pakje sigaretten met een vals 20 dollarbiljet zou hebben betaald. Op beelden van de arrestatie was te zien dat Floyd met handboeien om op de grond lag en zei dat hij niet kon ademen. Ondanks dat bleef agent Derek Chauvin zijn knie in de nek van Floyd zetten, waardoor Floyd buiten bewustzijn raakte en overleed.
Deze beelden van de arrestatie van Floyd gingen viral:
Chauvin werd veroordeeld tot 22,5 jaar cel om de dood van Floyd, en nog eens tot 20 jaar cel voor onder meer het schenden van Floyds mensenrechten door het gebruik van buitenproportioneel geweld en het niet verlenen van medische zorg toen Floyd die dringend nodig had. Twee agenten die erbij waren werden veroordeeld tot 3 en 3,5 jaar cel. De uitspraak tegen een vierde agent komt deze zomer.
Ondanks de harde kritiek op het optreden van de politie, heeft het ministerie van Justitie ook een compliment voor het korps in Minneapolis: er zijn al hervormingen in gang gezet. Het korps komt naar verwachting jaren onder verscherpt toezicht te staan.
Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?
Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.