Unieke archeologische vondst in Tiel: 'Zonnekalender zoals Stonehenge'
In het Gelderse Tiel is een voor Nederlandse begrippen spectaculaire archeologische ontdekking gedaan. Het gaat om een zonnekalender, een soort Stonehenge, die 4000 jaar oud is. Daarnaast zijn er ook resten van zo'n tachtig mensen en een bijzondere glazen kraal uit Iran aangetroffen.
De ontdekking werd al in 2017 gedaan op een plek in Tiel waar nu een bedrijventerrein is. Er is niets meer te zien, maar de sporen die onder de grond werden gevonden wijzen wel op een 'groot heiligdom'. Dat meldt de gemeente Tiel vandaag, op de langste dag van het jaar.
Het heiligdom, dat bestond uit heuvels, houten palen, begraafplaatsen en een 'rituele weg', stond in het teken van de zon. Het is 800 jaar in gebruik geweest en was drie tot vier voetbalvelden groot. Er werden in 2017 ongeveer een miljoen vondsten gedaan.
Stand van de zon
De grootste heuvel werd ook gebruikt als observatorium. "Een persoon, bijvoorbeeld een priester of priesteres, stond op de heuvel, die van boven plat was en waarop waarschijnlijk een grote paal stond", schrijft de gemeente Tiel over de vondst.
"Vanaf het vaste punt van de paal bekeek de priester dan de stand van de zon. Rond de heuvel stonden meer palen als markering. Die hielpen de priester het precieze moment in het jaar te bepalen."
Rond de heuvel lag een ondiepe greppel met verschillende doorgangen. "Op bepaalde dagen scheen de zon recht door die doorgangen op de heuvel." Volgens de archeologen is het dus vergelijkbaar met Stonehenge in Engeland, al scheen de zon daar tussen stenen door.
Duurde een paar jaar
Omdat er veel vondsten werden gedaan in 2017 duurde het een paar jaar voordat er 'een duidelijk beeld ontstond'. Er werkten bijna tweehonderd archeologen mee aan het onderzoek. Verschillende kleine vondsten zijn vanaf eind deze week te zien in het Flipje en Streekmuseum in Tiel.