Vijf uur opgejaagd

Walvisjacht in IJsland stilgelegd: begin van een definitief einde?

Door Pieter Munnik··Aangepast:
© Wikimedia / Creative CommonsWalvisjacht in IJsland stilgelegd: begin van een definitief einde?
RTL

De regering van IJsland verbiedt deze zomer de walvisjacht, na een kritisch rapport dat stelt dat de dieren voor hun dood onnodig veel lijden. De opschorting lijkt een voorbode voor een definitief einde aan de praktijk die wereldwijd veel weerstand oproept. IJsland is samen met Japan en Noorwegen een van de laatste landen waar nog altijd op walvissen wordt gejaagd.

De walvissenjacht zou eigenlijk vandaag worden geopend, maar de IJslandse minister van Voedselvoorziening heeft dat op het laatste moment voorkomen. Het inspectierapport waarop de minister haar besluit baseert, stelt dat de jacht niet strookt met de wet voor dierenwelzijn. De walvissen lijden te lang voordat ze uiteindelijk overlijden.

Voor het onderzoek onderzocht de IJslandse Voedselwarenautoriteit alle 148 vinvissen die vorig jaar zijn gedood. Daaruit blijkt dat zeker een kwart van de dieren meerdere keren werden beschoten. Ook duurde het bij enkele walvissen zeker een uur voordat zij waren gedood. Een andere walvis werd vijf uur lang opgejaagd, zonder succes.

Vissers verbolgen

De jacht is nu tot zeker 31 augustus verboden. In de tussentijd wordt bekeken of die daarna 'überhaupt kan plaatvinden', zo zegt de minister. Dat lijkt alleen te kunnen als er significante verbeteringen worden doorgevoerd.

De visserijsector spreekt over een 'ongekend besluit' en een 'koude groet' aan de 150 werknemers die leven van de walvisjacht. Zij zijn allen werkzaam bij Hvalur, het enige bedrijf dat nog een vergunning heeft voor de jacht. Die vergunning liep sowieso eind dit jaar al af, en na het besluit van de minister lijkt de kans klein dat het bedrijf volgend jaar een nieuwe krijgt.

De visserijsector spreekt over een ongekend besluit en een koude groet aan de 150 werknemers die leven van de walvisjacht.© Getty
De visserijsector spreekt over een ongekend besluit en een koude groet aan de 150 werknemers die leven van de walvisjacht.

In IJsland wordt het meeste walvisvlees geëxporteerd, met name naar Japan waar het bijvoorbeeld in sushi wordt verwerkt. Ook in IJsland staat walvisvlees op het menu (een steak kost zo'n 30 euro) en is het te krijgen in het vriesvak, maar volgens een peiling eten de bewoners het weinig: 3,2 procent van de IJslanders zegt regelmatig walvissenvlees te eten.

Geweldig nieuws

Dat de jacht voorlopig is opgeschort zorgt uiteraard voor opluchting bij natuurorganisaties. De oprichter van Sea Shepherd, Paul Watson, zegt in een reactie 'erg blij te zijn'. Hij was met zijn schip al onderweg naar IJsland met als doel om daar deze zomer de walvisjacht te verstoren.

Greenpeace spreekt over 'geweldig nieuws dat de regering van IJsland erkent dat walvissen bescherming verdienen'. Het voegt toe: "Walvissen zijn fantastische wezens en cruciale onderdelen van onze mariene ecosystemen. Ze moeten beschermd worden." Wel wijst de organisatie op het feit dat de grootste bedreiging voor walvissen niet de walvisjacht is, maar 'destructieve visserij, plasticvervuiling en klimaatverandering'.

Noorwegen en Japan gaan door

Mocht IJsland na de zomer definitief stoppen met de walvisjacht, dan blijven nog slechts enkele landen over. Noorwegen spreekt van een traditie, en jaagt ieder jaar van april tot september op dwergvinvissen. Volgens de regering gebeurt dat duurzaam: in Noorse wateren zwemmen nog 100.000 dieren, en daarom zou de populatie niet worden bedreigd.

De walvisindustrie van Japan gaat eveneens gewoon door, al daalt in het land de populariteit van het vlees al jaren. In de hoop walvis meer aan de man te brengen, introduceerde een groot walvisvaartbedrijf dit jaar nog een nieuwe automaat, waaruit je voor een paar euro walvisvlees kan kopen.

In Japan werd dit jaar een walvisvleesmachine geïntroduceerd.© ANP
In Japan werd dit jaar een walvisvleesmachine geïntroduceerd.
Lees meer over
WalvisIJslandNoorwegenJapan