Omgekomen Suleman 'doodsbang' voor expeditie naar wrak Titanic
Het jongste slachtoffer van de onderzeese expeditie naar het wrak van Titanic, had van tevoren al zijn bedenkingen bij die duiktocht. Dat vertelt zijn tante Azmeh Dawood tegen de Amerikaanse zender NBC. De 19-jarige Brits-Pakistaanse jongen zou 'doodsbang' zijn geweest.
Suleman Dawood had er niet zo'n zin in, maar ging toch mee om de band met zijn vader te versterken, zegt de tante van Suleman en de oudere zus van Shahzada Dawood. Zowel Suleman als Shahzada kwam om bij de duikexpeditie. "Ik kan eigenlijk nog maar amper geloven wat er is gebeurd. Het is een onwerkelijke situatie, waarbij ik word opgeslokt door mijn gedachten over de laatste momenten van Suleman in die onderzeeër."
De vijf slachtoffers van het ongeluk met Titan
Aan boord van de Titan waren drie Britse passagiers: de Brits-Pakistaanse bedrijfsconsulent Shahzada Dawood, zijn 19-jarige zoon Suleman en de Britse miljardair en avonturier Hamish Harding (5de op de foto).
Ook de oprichter van OceanGate, het bedrijf achter de Titan, Stockton Rush (4de op bovenstaande foto) bevond zich aan boord.
Piloot van de Titan was de Fransman Paul-Henri Nargeolet (3de op de foto), bijgenaamd Mr. Titanic omdat hij vaak naar het in 1912 gezonken passagiersschip dook.
OceanGate noemt de vijfkoppige bemanning 'echte ontdekkingsreizigers met een passie om de oceaan te beschermen'.
Azmeh Dawood zegt de afgelopen dagen 'aan de televisie vastgeplakt' te hebben gezeten om maar niets te missen over de zoektocht naar haar jongere broer, neefje en de drie andere inzittenden van de verdwenen onderzeeër. Gistermiddag was alle hoop vervlogen, enkele uren later kwam de bevestiging na de vondst van brokstukken van de onderzeeër.
Obsessie met Titanic
Dat haar broer het wrak van de Titanic met eigen ogen wilde zien, zegt Azmeh in niets te verbazen. Shahzada Dawood zou al vanaf jonge leeftijd 'totaal geobsedeerd' zijn geweest door de scheepsramp die in 1912 aan meer dan 1500 mensen het leven kostte. Zo zou haar broertje bij de kennismaking met haar echtgenoot hebben voorgesteld om een vier uur durende documentaire over Titanic te kijken. Verder zou Shahzada gedurende zijn leven tentoonstellingen over de hele wereld hebben bezocht om overblijfselen van het schip te bekijken.
In het interview met NBC bedankt ze alle belangstellenden voor hun medeleven bij het 'onvoorstelbare verlies' van haar familie. "En het spijt me dat de hele wereld dit trauma en al zijn spanning met ons heeft moeten doorstaan."
De familie Dawood - een bekende en zeer vermogende Brits-Pakistaanse familie - heeft ook een verklaring uitgegeven waarin ze de reddingswerkers bedanken. "Hun onvermoeibare inzet was een bron van kracht voor ons in deze periode." Ze hebben ook hun steun betuigd aan de nabestaanden van de andere drie overledenen.
Hoe de uitvaart eruit zal zien, zegt de familie later bekend te maken. Het lijkt niet waarschijnlijk dat stoffelijke resten geborgen kunnen worden.
Implosie
Volgens de Amerikaanse kustwacht is de onderzeeër Titan geïmplodeerd onder de hoge druk diep in de oceaan. Wanneer die implosie precies heeft plaatsgevonden, is nog niet duidelijk. Vermoedelijk is dat al kort na de tewaterlating gebeurd. Titan verloor zondag contact met het moederschip toen het afdaalde richting het wrak van de Titanic.
Deze YouTuber ging vorig jaar met OceanGate op expeditie naar de Titanic. Hij legde alles vast: