Wagner in hoog tempo richting Moskou: 'Regering verdedigt vooral hoofdstad'
Het lijkt er sterk op dat de Wagnergroep in hoog tempo richting Moskou trekt. Halverwege de middag zou een deel van de Wagner-colonne al gesignaleerd zijn bij Jelets, een slordige 350 kilometer van Moskou.
"Als het zo snel gaat, betekent het dat de militairen niets in de weg wordt gelegd", zegt defensiedeskundige Patrick Bolder van het Haagse Centrum voor Strategische Studies.
Vizier op Sjojgoe
Daarmee maakt vooral de Russische minister van Defensie Sergei Sjojgoe een slechte beurt, stelt Bolder. Online duiken wel video's op van versperringen op de snelweg die de colonne tegen zouden moeten houden, maar daar trekt de Wagnergroep zich weinig van aan:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Geen wonder, zegt Bolder. "Wagner heeft veel materieel meegenomen van het front. Ze hebben zelfs eigen luchtverdedigingssystemen mee. Wat dat betreft is het wel echt een heel serieuze aanval. Zo'n wegversperring doet niet veel."
Moskou heeft prioriteit
De Russische regering lijkt voorlopig vooral gericht op het voorbereiden van de hoofdstad Moskou op een gewapende aanval. Bolder ziet ook dat veel militair materieel nu naar Moskou wordt verplaatst. "Al is de informatie die je krijgt vanuit Rusland zeer gefragmenteerd en moet je je altijd afvragen wat de waarheid is."
In het centrum van Moskou is in ieder geval veel militaire activiteit, blijkt uit deze video:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Misschien is weinig anders mogelijk. "Rusland heeft veel materieel aan het front in Oekraïne ingezet en dat front is enorm groot. Je kunt je voorstellen dat er dan behoorlijke verdunning optreedt en dat ze nu alles bij elkaar zetten op één plek. Dat doen ze dan bij het belangrijkste punt."
Sjojgoe en Gerasimov
Maar wat als Wagner-leider Jevgeni Prigozjin dan inderdaad bij de poorten van Moskou aankomt en inderdaad op hevige weerstand stuit? Het zou volgens Bolder kunnen dat president Vladimir Poetin eieren voor zijn geld kiest en Sjojgoe de laan uitstuurt. Want daar lijkt het Progozjin om te doen: de legerleiding moet weg. Sjojgoe dus, en zijn stafchef Valeri Gerasimov: de voornaamste tegenstanders van Prigozjin.
Bolder: "Het is wat Prigozjin altijd heeft gezegd: de corruptie in het leger moet verdwijnen. Zij hebben al het geld achterover gedrukt." Het gevolg van die corruptie is voor een deel dat militairen aan het front nu met slechte uitrusting zitten. En dus zou de gedachtegang van Prigozjin zomaar eens écht 'tractie kunnen krijgen', zegt Bolder.