Na krankzinnige dag

Wagner-leger trekt zich terug, volgens Kremlin verbannen maar geen vervolging

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPWagner-leger trekt zich terug, volgens Kremlin verbannen maar geen vervolging
RTL

Het Russische huurlingenleger Wagner Groep heeft zich teruggetrokken uit Rostov aan de Don, 100 kilometer van de Oekraïense grens. De gouverneur van de regio bevestigde in de nacht dat de troepen van Jevgeni Prigozjin uit de stad zijn vertrokken. Volgens het Kremlin is hij met zijn leger naar Belarus verbannen en zal hij niet worden vervolgd.

Wat is er gebeurd?

Gistermorgen rond half acht trok het Wagner-huurlingenleger de Russische stad Rostov binnen. De troepen bezetten het hoofdkwartier van het leger en rukten op naar Moskou. President Poetin sprak in een toespraak van landverraders. In de avond besloot Wagner-baas Prigozjin na overleg dat hij toch niet doorgaat naar Moskou maar dat zijn troepen zich weer terugtrekken.

  • Wij hielden de hele dag dit liveblog bij waarin je de gebeurtenissen van minuut tot minuut kunt zien. 
  • In dit artikel dat we in de loop van zaterdag maakten, vertellen deskundigen wat de aanval van Wagner betekent.
  • Wie is die Prigozjin precies? We leggen het uit in dit artikel en in deze video zie je hoe berucht het Wagner-leger is.
  • Intussen ging de oorlog gewoon door. Oekraïne zegt te hebben geprofiteerd van de ruziënde Russen.

Afgelopen nacht verspreidde het Russische persbureau RIA al een video waarin te zien was dat Prigozjin het Russische militaire hoofdkwartier in de stad verliet. Wagner kwam gisteren in opstand en nam het militaire hoofdkwartier van het Russische leger in Rostov aan de Don in.

Daarna trokken zij richting Moskou, maar voordat ze daar aankwamen, heeft Prigozjin zijn troepen bevolen zich terug te trekken, zoals op deze beelden te zien is:

Wagnergroep onder luid gejuich en applaus uitgezwaaid

Tientallen inwoners van Rostov aan de Don hadden zich na Prigozjins terugtrekkingsbevel verzameld bij het hoofdkwartier van het Russische leger om hun steun aan Wagner te betuigen. Op video's op sociale media is te zien hoe burgers de vertrekkende Wagnerhuurlingen omhelzen en uitzwaaien. Ze zingen de soldaten toe met 'Wagner, Wagner, Wagner'.

De troepen van Wagner namen de stad waar ruim een miljoen mensen wonen in de vroege ochtend in. Ze trokken vanuit Rostov omhoog richting Moskou. Zo'n 100 kilometer voor Moskou stopte Prigozjin zijn opmars om de situatie te 'de-escaleren'.

Macht Poetin wankelt

Waar Prigozjin en zijn mensen nu zijn, is niet bekend. Hij heeft zelf aangegeven dat hij zich weer gaat richten op de oorlog in Oekraïne, maar volgens het Kremlin is hij naar het naburige Belarus verbannen en zal hij niet worden vervolgd. 

De aanklachten voor het opzetten van een gewapende opstand worden ingetrokken en de troepen die zich bij hem hebben aangesloten, zullen ook niet worden vervolgd, kondigde Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov aan. De leden van de Wagner-groep die zich niet bij de opstand hadden aangesloten, zijn volgens hem welkom bij het Russische leger. Hoeveel huurlingen precies aan de opstand meededen, is onduidelijk.

Opmars Wagner ten einde, maar wat nu? Olaf Koens over een krankzinnige dag

De woordvoerder zegt Poetins belangrijkste doel is om 'bloedvergieten en interne confrontaties met onvoorspelbare uitkomst' te vermijden. Daarom zou hebben besloten dat Prigozjin niet wordt gestraft.

Macht wankelt

Het is nog steeds onduidelijk wat er nou precies is gebeurd, maar één ding is wel duidelijk, zegt correspondent Olaf Koens: "De macht van president Poetin wankelt."

Volgens Koens was dit een gigantische escalatie, die in de kiem is gesmoord. "Maar of dit zomaar over en uit is? Ik denk het niet", zegt Koens in bovenstaande video.

De Wagner-troepen trekken zich terug.© AFP
De Wagner-troepen trekken zich terug.
Lees meer over
Vladimir PoetinJevgeni PrigozjinOorlog in OekraïneLink in bioRuslandOekraïne