Coronavirus

Bijna tweederde patiënten met post-covid herstelde afgelopen jaar niet of nauwelijks 

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Bijna tweederde patiënten met post-covid herstelde afgelopen jaar niet of nauwelijks 
RTL

Het grootste deel van de mensen die met post-covid kampt, is er in het afgelopen jaar helemaal niet op vooruitgegaan. Dat blijkt uit een langdurig onderzoek van het Erasmus MC in samenwerking met nazorgorganisatie C-support naar de aandoening.

Het onderzoek richt zich op de impact van het post-covidsyndroom, de mate waarin patiënten herstellen, en de zorg die zij ontvangen. Van de 4476 patiënten die zijn gevolgd, is de gezondheidstoestand in het afgelopen jaar bij slechts 37 procent verbeterd. 

Bij 45 procent van de patiënten veranderde er ten opzichte van een jaar geleden niets aan hun gezondheidssituatie, en bij 18 procent verslechterde die zelfs. Minder dan één op de drie onderzochte patiënten is inmiddels helemaal of grotendeels hersteld. 

Grote impact op werk

De post-covidbesmetting heeft bij veel mensen invloed op hun werk. Een deel van de patiënten werkt sinds ze besmet raakten helemaal niet meer: van de onderzochte mensen had 95 procent voordat ze besmet raakten betaald werk, na besmetting daalde dat aantal tot 68 procent.

Gezondheidsraad adviseert risicogroepen jaarlijks te vaccineren tegen corona
Lees ook

Gezondheidsraad adviseert risicogroepen jaarlijks te vaccineren tegen corona

Van de mensen die wel bleven werken nadat ze post-covid opliepen, is 41 procent minder uren gaan werken door de aandoening. Gemiddeld werken deze patiënten 15 uur per week minder.

Uiteenlopende klachten

Mensen die last hebben van post-covid ervaren veel verschillende klachten; gemiddeld 15 per persoon. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, problemen met prikkelverwerking en concentratieproblemen. 

Voor de meeste mensen is post-covid niet alleen fysiek, maar ook financieel een zware last. Bijna driekwart is er op achteruitgegaan sinds de coronabesmetting. Voor 97 procent van hen kwam dit volledig of deels door post-covid. 

Zorg 

Om de klachten tegen te gaan heeft 86 procent van de patiënten het afgelopen jaar gebruik gemaakt van zorg. Het gaat met name om bezoek aan de huisarts, fysiotherapeuten en ergotherapie. Gemiddeld hadden patiënten in het afgelopen jaar 42 afspraken met zorgverleners. 

Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan nu geen zorg meer te ontvangen, terwijl ze nog wel met klachten kampen. Daarvoor bestaan verschillende redenen. Zorgverleners geven bijvoorbeeld aan dat ze zijn uitbehandeld, de zorg wordt niet meer vergoed, of patiënten weten niet waar ze terechtkunnen. 

De onderzochte patiënten raakten gemiddeld 2 jaar en 4 maanden geleden besmet met het coronavirus, twee derde van hen liep de besmetting op in 2020.

Het onderzoek loopt nog door tot februari volgend jaar.

"Ik leef binnen vier muren."
Lees meer over
Post-covidCoronavirus