Val kabinet

Experts blij met afketsen migratieplan: 'Er komen niet nog meer regels'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Robin UtrechtExperts blij met afketsen migratieplan: 'Er komen niet nog meer regels'
RTL

"Kinderen bewust in oorlogsgebieden achterlaten is een brug te ver." Het zijn de woorden van VluchtelingenWerk Nederland. Maar dat idee was wel onderdeel van het laatste plan om het kabinet te redden. Ook asieladvocaten zagen het plan totaal niet zitten.

Een zogenoemde noodknop was onderdeel van die laatste strohalm. Die knop zou gebruikt moeten kunnen worden als het te druk zou worden in de asielketen. Het zou inhouden dat gezinshereniging voor sommige groepen op dat moment zou worden beperkt. 

Gezinshereniging uitstellen

Een omstreden plan, wat het eerder bekendgemaakte 'tweestatusstelsel' ook al was. Met een het stelsel zou onderscheid worden gemaakt tussen permanente vluchtelingen en mensen die tijdelijk bescherming zoeken. 

Nalezen: zo viel het vierde kabinet-Rutte
Lees ook

Nalezen: zo viel het vierde kabinet-Rutte

De eerste groep zijn mensen die vluchten vanwege hun geloof of geaardheid. Deze groep kan waarschijnlijk nooit meer terug. De tweede groep zou bestaan uit mensen uit bijvoorbeeld conflictlanden. Zij zouden dan wel terug kunnen als de oorlog is afgelopen. In het tweestatusstelsel is het mogelijk om gezinshereniging enige tijd uit te stellen voor de groep tijdelijke vluchtelingen.

'Kinderen horen bij hun ouders'

Met alle gevolgen van dien. Met invoering ervan had in theorie voor gezinshereniging onderscheid gemaakt kunnen worden. "Kinderen horen bij hun ouders en horen niet achter te blijven in een oorlogsgebied. We kunnen er niet aan wennen dat het zover is gekomen dat zoiets basaals onderwerp van debat is geworden", zegt de VluchtelingenWerk.

Een terugblik op kabinet-Rutte IV:

Een terugblik op de afgelopen 1,5 jaar.

Migratieadvocaat Bart Toemen had ook al zijn twijfels toen hij het voorstel op tafel zag liggen, 'zowel bij de juridische uitvoerbaarheid als de haalbaarheid ervan'.

'Lichtpuntje: rust voor IND'

Toemen is blij dat de plannen niet doorgaan. "Er is sprake van een crisis omdat de IND heel veel moeite heeft om het werk aan te kunnen. Waar dit toe leidt is dat er geen nieuwe lading regelgeving bijkomt die de IND met nog meer werk opzadelt."

Volgens Toemen moet de IND toegerust worden zodat ze hun werk goed kunnen doen. "Zij hebben nu even rust, dat is een lichtpuntje." 

Bekijk hier onze extra uitzending over de val van het kabinet:

Lees meer over
AsielcrisisVal kabinet-Rutte IVNederland