Rikkie schrikt van haatreacties na winst Miss Nederland als eerste trans vrouw
Rikkie Kollé is gisteren als eerste trans vrouw ooit Miss Nederland geworden. En dat maakt haar trots, vertelt ze vandaag aan RTL Nieuws. Maar naast de honderden lieve berichtjes die ze heeft ontvangen, krijgt ze nu ook veel haatreacties: "Daar schrik ik van. Het laat me inzien hoe weinig acceptatie er nog steeds is in Nederland."
Het moment dat Rikkie gisteren gekroond werd, voelde onwerkelijk, vertelt ze vandaag. Na een lange show kreeg de 22-jarige Amsterdamse te horen dat zij een jaar lang de titel Miss Nederland mag dragen. De jury stelde vast dat Rikkie tijdens de hele show straalde 'en in het traject ook de grootste progressie heeft doorgemaakt'. "Zij heeft een ijzersterk verhaal met een duidelijke missie", klonk het juryrapport.
'Een historisch moment'
Met Rikkie als winnaar, is er geschiedenis geschreven. Niet eerder won een trans vrouw de missverkiezing in Nederland. "Dat idee is pas net ingedaald", vertelt ze. "Het is een historisch moment, waar ik heel trots op ben. Ik vind het zo goed en fijn dat er open over queers gesproken wordt."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Rikkie deed eerder mee aan de tv-modellenwedstrijd Holland's Next Top Model, waar ze in 2018 de finale haalde. Daar was ze de tweede trans vrouw die aan het programma meedeed. Al vele jaren hoopt Rikkie dan ook een rolmodel te kunnen zijn voor anderen.
"Ik wil laten zien dat je dingen kunt bereiken, waarbij het niet uitmaakt wie je bent, waar je vandaan komt, of hoe je jeugd is geweest. Dat is namelijk waar kinderen de hoop verliezen: als ze horen dat ze er niet bij horen, of dat queer zijn niet oké is."
Minder leuke berichten
Over dat laatste gesproken: Rikkie heeft na de winst gisteren enorm veel reacties gehad van mensen waaruit blijkt dat queers nog niet volledig geaccepteerd zijn in de maatschappij, vertelt ze. "Naast de vele lieve berichtjes, komen er nu van allerlei kanten minder leuke reacties mijn kant op. Dat had ik graag anders gezien, maar niet anders verwacht. In Nederland hebben we namelijk zo snel overal een mening over, mensen vinden altijd een reden om te haten."
"Maar vooral de reden waarom ík nu gehaat word - want dat is het - vind ik erg. Ik krijg namelijk haatreacties om wie ik durf te zijn, omdat ik trans vrouw ben, en dat is niet oké. Het allerergste vind ik dat er ook ouders met haat reageren, moeders die een kind op de wereld hebben gezet. Ik hoop dan oprecht dat ze liever en meer acceptatie uitstralen richting hun eigen kinderen, dan hoe ze op mij reageren. Maar het doet pijn te weten dat er nog zo veel kindjes gaan volgen die ook queer zijn en niet geaccepteerd worden door hun ouders. Dat zijn aspecten waar ik echt van schrik."
'Nodig dat ik mijn verhaal blijf delen'
Maar het geeft Rikkie ook kracht om door te gaan, vertelt ze: "Ik maak dit soort nare dingen al heel mijn leven mee, van jongs af aan. Maar ik probeer daar altijd boven te staan, een weg te vinden waarin het mij sterker maakt. Gelukkig ben ik in een warm bad opgegroeid, met superveel acceptatie en lieve ouders. Maar ik weet dat het in veel gevallen anders is, en daarom is het ook zo ontzettend nodig dat ik mijn verhaal blijf delen."
Dat mag ze nu gaan doen in de rest van de wereld, want ze zal Nederland vertegenwoordigen bij de verkiezing van Miss Universe in El Salvador. Daar is het de tweede keer ooit dat een trans vrouw deelneemt aan de internationale verkiezing. Het Spaanse model en trans vrouw Angela Ponce kwam in 2018 voor haar land uit in de finale.
Remke Verdegem, voorzitter van Transgender Netwerk, is in ieder geval enorm blij dat Rikkie gewonnen heeft, gaf ze gisteren al aan. "Positieve rolmodellen kunnen je de kracht geven voor jezelf op te blijven komen. Rikkie laat zien hoe mooi én belangrijk het is om jezelf te zijn. We hopen dat zij met haar boodschap veel mensen zal inspireren."