Op vakantie in Zuid-Europa? 'Het wordt bloedheet, met temperaturen tot 47 graden'
Wie het de afgelopen weken in Nederland al warm vond en op vakantie gaat in Europa, moet zijn borst - misschien wel letterlijk - nat maken. Op verschillende plekken wordt het warmer dan 40 graden, met temperaturen tot 47 graden in Spanje. "Het wordt bloedheet."
41 tot 45 graden in Italië, 40 tot 47 graden in Spanje, 40 graden in Griekenland en op de Balkan: de komende dagen is het zweten geblazen op verschillende plekken in Europa. In de video hieronder zie je hoe inwoners en toeristen daar moeite mee hebben.
Aanvoer vanuit Afrika
Die hitte heeft alles te maken met een hogedrukgebied boven de Middellandse Zee, legt meteoroloog Nicolien Kroon van Buienradar uit. "Dat zorgt voor aanvoer van warme lucht vanuit Afrika - in Marokko en Algerije wordt het 49 graden - en dat brengt de temperatuur in Zuid-Europa omhoog."
Vooral in Spanje heb je veel baat bij een airco. Vandaag is het er zo'n 40 tot 43 graden, morgen wordt het nog iets warmer en kan het lokaal 45 tot 47 graden worden in het zuiden rond Sevilla en in de omgeving van Murcia.
Rol je je strandlaken uit in Italië, dan moet je ook rekening houden met zeer hoge temperaturen. "Eilanden als Sardinië halen de 43 tot 45 graden, op het vasteland wordt het een graad of 41." In Zuid-Frankrijk is het iets minder heet, met maximaal 35 graden.
Ook op de Balkan en in Griekenland kun je je winterkleding thuislaten. "Daar loopt de temperatuur - ik zou niet zeggen 'lekker' - op, tot 40 graden." In Groot-Brittannië moet je dan weer niet zijn als je wel zon wilt zien: daar is het vooral nat.
Record?
Kortom: hoge temperaturen in veel Europese landen, en voorlopig blijft dat zo. "Ik kan 10 tot 15 dagen vooruitkijken, en het blijft heet en droog." Met die hitte wordt het Europese hitterecord overigens niet gehaald. Dat staat op 48,8 graden en werd op 11 augustus 2021 gemeten in Siracusa op Sicilië.
Nu niet, maar het hete weer wordt steeds minder uitzonderlijk, zegt Kroon. "Met het huidige klimaat komt het steeds vaker voor. Het wordt steeds 'gewoner', en het wordt iets waarmee we moeten dealen als het klimaat blijft opwarmen."
Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?
Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.
Als we niks aan die klimaatverandering doen, blijft warmte opschuiven naar het noorden, legt ze uit. En dat heeft consequenties. "Je ziet het al in Spanje gebeuren. Daar hadden ze een heel droog voorjaar en ontstonden er bosbranden, moesten mensen zuinig zijn met water, en is er sprake van verwoestijning.'
Watertekort en brandgevaar zijn de eerste gevolgen die inherent zijn aan dit weer, vertelt Kroon. "Het helpt niet als naast het voorjaar ook de zomer alleen maar droger en heter wordt."
Stuk koeler in Nederland
Hoe je de hete dagen het beste doorkomt? Het beste advies komt toch neer op de inkoppertjes, zegt ze. "Schaduw opzoeken, niet te veel doen, zwemmen, genoeg drinken en smeren. En ga gewoon niet op het heetst van de dag, tussen 13.00 en 18.00 uur, je dingen doen. Doe rustig aan."
Blijf je gewoon in Nederland, dan is het trouwens een stuk koeler. Vandaag tikken we de 30 graden nog aan door luchtaanvoer vanuit het zuiden, zegt Kroon. Maar vanaf morgen zakken we flink, richting de 22 tot 23 graden. "Alleen op zaterdag krijgen we nog een piek van 27 graden en in het zuiden misschien, heel lokaal, 30 graden. Daarna zakken we opnieuw naar 22 graden."