Aantal diagnoses ziekte van Lyme onverminderd hoog: 'Check goed op teken'
In 2021 werd door huisartsen 25.600 keer de ziekte van Lyme vastgesteld bij patiënten die langskwamen met een rode kring of vlek. Dat blijkt uit een peiling van het RIVM. Het aantal is even hoog als in 2017, toen voor het laatst werd gepeild. Deskundige Kees van den Wijngaard van het RIVM: "Dat het niet terugloopt, is reden om te waarschuwen. Blijf regelmatig en goed controleren op tekenbeten."
Het RIVM houdt sinds 1994 elke 4 tot 5 jaar een peiling onder huisartsen om het aantal Lyme-diagnoses in kaart te brengen. Tot nu toe nam dat aantal bij elke peiling toe.
Minder huisartsenbezoeken coronatijd
Over de periode 2017 tot 2021 is geen stijging zichtbaar, maar het aantal is wel onverminderd hoog gebleven.
Het aantal mensen dat naar de dokter is gegaan om een teek te laten verwijderen, nam wel af. Van den Wijngaard: "Tijdens de coronapandemie gingen mensen minder vaak naar de huisarts. Er zou wat tekenbeten betreft sprake kunnen zijn van ondermelding. Met zekerheid is dat echter niet te zeggen, dat is niet onderzocht."
Het grootste aantal diagnoses per 100.000 inwoners werd gevonden in gemeentes in het noorden en oosten van Nederland, vooral in Drenthe en Groningen.
Rode ring
Ook in andere delen van Nederland blijft het belangrijk om te controleren op tekenbeten, benadrukt het RIVM. Elk jaar worden ongeveer 1,5 miljoen mensen door een teek gebeten. Dat leidt tot ongeveer 27000 gevallen van de ziekte van Lyme per jaar.
De ziekte van Lyme kun je vaak herkennen aan een groter wordende rode vlek of ring die een paar dagen tot weken na de tekenbeet ontstaat.
Het kan leiden tot spier- en gewrichtspijn, zenuwklachten of hartklachten. Een en ander kan worden voorkomen met vroege toediening van antibiotica.
Op Tekenradar.nl is het aantal tekenbeetmeldingen de afgelopen weken sterk gestegen.
Na een vroege start van het tekenseizoen valt de piek van het seizoen dit jaar juist laat, stelt het RIVM. Ook de komende weken worden veel tekenbeten verwacht en blijft het volgens het instituut dus extra belangrijk om op teken te controleren als je in het bos, duin, park of tuin bent geweest.
Meldingen tekenradar gedaald
In april van dit jaar liet het RIVM weten dat in 2022 minder tekenbeten via de tekenradar werden gemeld dan in de voorgaande jaren. In de huisartsenpeiling over Lymediagnoses is het jaar 2022 nog niet meegenomen, het gaat dus over een andere periode. Van den Wijngaard: "Bij Tekenradar speelt meldingsbereidheid bovendien een grote rol, niet elke tekenbeet wordt daar gemeld."