Aanslag op Krimbrug raakt Russische vakantiegangers: 'Ze lopen risico'
Bij de aanslag op de Krimbrug is vannacht een Russisch echtpaar omgekomen dat onderweg was naar hun vakantieadres op de door Rusland bezette Krim. Hun 14-jarige dochter raakte gewond. Door de aanval moeten alle toeristen in het gebied zich serieuze zorgen maken om hun veiligheid, zegt defensie-expert Patrick Bolder.
Bij de aanval raakte de Krimbrug zwaar beschadigd. Verschillende media in Oekraïne en Rusland melden dat de brug is aangevallen met maritieme drones, onbemande vaartuigen die over het water scheren en zijn geladen met explosieven.
De 19 kilometer lange Krimbrug verbindt Rusland met de Krim, het Oekraïense schiereiland dat sinds 2014 is bezet door de Russen. Maar door de aanval is de brug, die bestaat uit een autoweg en een spoorlijn, voorlopig afgesloten. De brug was in oktober ook doelwit van een aanslag met een vrachtwagen vol explosieven.
Deze aanslagen hebben grote gevolgen: de strategisch gelegen brug is namelijk belangrijk voor de bevoorrading van de bevolking op de Krim en voor de Russische militairen die er zijn gelegerd. Daarnaast heeft het ook zijn weerslag op het toerisme in de regio. De Krim is van oudsher een populaire vakantiebestemming vanwege zijn stranden en resorts.
'Strategisch doel'
Doordat het spoorgedeelte van de brug nog niet volledig in gebruik is na de aanval in oktober, werd al veel militair materiaal getransporteerd over land, via de bezette Oekraïense gebieden ten noorden van de Krim. "Nu moeten toeristen ook over land", zegt Bolder, strategisch analist bij de Haagse denktank HCSS. "En dat is risicovol, omdat het binnen kleine afstand is van de Oekraïense langeafstandsraketten."
Volgens Bolder komt de aanval zeer waarschijnlijk van Oekraïne. "Dat bevestigen ze alleen zelf nooit. Het is een strategisch doel geweest, aangezien er nu Russische vakantiegangers op de Krim zijn."
De Oekraïense krijgsmacht meldde eerder dat het niets met de aanslag te maken had. Maar inmiddels is de verantwoordelijkheid opgeëist door een Oekraïense veiligheidsfunctionaris die zegt dat Oekraïne achter de aanval zat, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. Het zou gaan om een gezamenlijke operatie van de Oekraïense geheime dienst (SBU) en de Oekraïense marine.
Dilemma
Duidelijk is dat de nieuwe aanval op de Krimbrug voor een toenemend gevoel van onveiligheid zorgt bij toeristen die naar de Krim willen reizen. Eerder dit jaar bleek al dat het aantal boekingen een stuk lager is dan voor de oorlog.
En het zorgt tegelijkertijd voor een dilemma voor Rusland, zegt Bolder. Het land moet nu een keuze maken wie ze de komende tijd doorlaten bij de brug: de toeristen of de militaire bevoorrading? Bolder: "Dit is voor Oekraïne goed nieuws. Het rommelt in Rusland."