Sneller opschalen

Automatische drone moet brandweer helpen bij brand blussen: 'Binnen twee minuten beeld'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Brandweer TwenteAutomatische drone moet brandweer helpen bij brand blussen: 'Binnen twee minuten beeld'
RTL

De brandweer in Twente neemt vanaf vandaag een gloednieuwe automatische drone in gebruik, die binnen twee minuten duidelijk zicht geeft op hoe ernstig een brand is. Nog vóór brandweerlieden ter plaatse zijn, krijgen ze al live beelden binnen van de brand zodat ze vroeg in kunnen schatten of er moet worden opgeschaald.

"De automatische drone vliegt direct uit nadat een signaal is binnengekomen dat er een incident is", vertelt Loes Hilbrink van Brandweer Twente. De drone vliegt dus voor de brandweer uit en zendt beelden van de brand live uit. "De brandweer kan zo een inschatting maken, waardoor er een sneller beeld is van het incident."

Door op die manier in te schatten of er moet worden opgeschaald, zijn er sneller meer mensen ter plaatse, waardoor de kans op slagen groter is. De batterij van de automatische drone gaat slechts een kwartier mee, maar kan daarna door een bemand droneteam – waar de brandweer nu al gebruik van maakt – worden vervangen.

De automatische drone landt op het platform.© Brandweer Twente
De automatische drone landt op het platform.

"Het gaat echt om die eerste fase van het incident waarbij de drone van meerwaarde kan zijn", zegt Hilbrink. Vrijwilligers van de brandweer zijn gewoonlijk na 4 tot 5 minuten ter plaatse, de drone een paar minuten sneller. En zelfs als de brand binnenshuis is, kan het apparaat helpen: "De drone heeft een optische camera voor gewone beelden en een warmtebeeldcamera die hoge temperaturen binnenshuis kan detecteren."

Klein gebied

In eerste instantie wordt de drone binnen een klein gebied ingezet. "We hebben toestemming om in het publieke domein te vliegen. Dat is in eerste instantie de 2 kilometer rondom de kazerne", vertelt Hilbrink. De drone is nog niet welkom boven stedelijk gebied of in dorpskernen, 'daarvoor moeten we eerst de meerwaarde bewijzen'.

Wat privacy betreft, houdt de brandweer zich aan de AVG. Het kleine gebied waar de drone nu mag vliegen is onbewoond en mocht het een succes blijken, wordt er opnieuw een vergunning aangevraagd. Voorlopig kan je dus nog ongestoord in je tuin liggen zonnen, zonder op beeld te komen.

Mochten twee meldingen tegelijkertijd binnenkomen, wordt door de centralist en dronespecialist bepaald waar de drone heen gaat. Dankzij het kleine gebied kan de drone 'zeker altijd' binnen twee minuten ter plaatse zijn, volgens Hilbrink.

Innovaties brandweer

De tests met de drone komen niet helemaal uit de lucht vallen. De brandweer is namelijk al langer bezig met innovaties, weet Geert Plenger van Brandweer Nederland. "Denk bijvoorbeeld aan een onderwaterdrone of een rijdend apparaat dat gebouwen in kan."

Dat past volgens Plenger binnen de strategie van de brandweer. "Het idee is dat we sneller en meer informatie verzamelen over een incident, omdat incidenten complexer en groter worden."

Vaak worden de innovaties eerst ontwikkeld en getest bij regionale korpsen, zoals de automatische drone in Twente. "Als het dan een succes is, nemen andere korpsen het over of kunnen ze bij het regionale korps aankloppen voor hulp of advies", zegt Plenger.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.