Klimaatverandering

Ja, de hitterecords zijn reden tot zorg, 'maar we moeten niet doorslaan'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Alessandro Serrano / SIPAJa, de hitterecords zijn reden tot zorg, 'maar we moeten niet doorslaan'
RTL

Het ene hitterecord volgt het andere op deze week in Zuid-Europa. William Huizinga, meteoroloog bij Buienradar, merkt dat er veel aandacht voor is in de media. "We moeten daar niet te veel in doorslaan." Toch is er wel reden tot zorg, zegt hij.

Op Sicilië was het gisteren de heetste plek in Europa: 46,3 graden. Ook op andere plekken in het zuiden van Europa werden nieuwe hitterecords gevestigd. 

"Het gaat om regionale records", zegt weerman Huizinga, die iets op de rem trapt als het gaat om berichtgeving over de weerextremen. "Er zijn zeker wel zaken die interessant zijn, die vlak ik zeker niet uit, maar het Middellandse Zeegebied kent nou eenmaal hoge temperaturen in de zomer."

De weerman wil het beeld daarmee iets nuanceren. Zo blijft het oppassen met het doen van verwachtingen. Kijk niet naar de meest extreme, maar de meest realistische verwachting.

'Langdurige hitte is reden tot zorg'

Tegelijkertijd is er wel iets aan de hand. Er is reden tot zorg. "Dat het op meerdere plekken deze week 40 graden is, is wel een ding hoor. Dat zien we niet vaak voorkomen en wil ik zeker niet uitvlakken. De bijzonderheid deze week is dat het langdurig heet is, de warmte blijft langer hangen dan vroeger. Er zijn zogenoemde warmteblokkades."

Opnieuw torenhoge temperaturen in Zuid-Europa: pas donderdag 'daling' naar 35 graden
Lees ook

Opnieuw torenhoge temperaturen in Zuid-Europa: pas donderdag 'daling' naar 35 graden

En de claim dat de zinderende hitte veroorzaakt wordt door klimaatverandering? Die is terecht, zegt de meteoroloog. Bij zaken als overstromingen of stormen, kun je dat niet altijd direct zeggen. Bij hitterecords ligt dat anders.

Verschuivende weersystemen

"Die hoge temperaturen worden veroorzaakt door verschuivingen van weersystemen", legt de weerman uit. "Dat is waarom ze wat makkelijker te koppelen zijn aan klimaatverandering. Door die verschuivingen hebben we nu sneller records. Ook het feit dat er in de afgelopen jaren vooral veel warmterecords worden verbroken en maar weinig kouderecords, laat dat ook zien."

Huizinga zou ook liever schrijven over kouderecords, zegt hij. "Maar die zijn er bijna niet. In die zin is de Elfstedentocht bij ons een goede graadmeter." Die laatste tocht was in 1997.

Ondertussen warmt ook de temperatuur van het zeewater flink op, is te zien in dit kaartje:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Scherpe randjes zijn eraf

Gaan we nog meer records zien sneuvelen deze week? "De komende dagen zien we de temperaturen iets afzwakken, de scherpe randjes gaan eraf. De verwachting voor vandaag is dat het in het binnenland van Spanje nog 40 graden kan worden. Catalonië komt daar waarschijnlijk niet meer aan. Op Sardinië en Sicilië komen plaatselijk de temperaturen nog rond 45 graden uit. In Rome blijft het daar waarschijnlijk net onder. Geen records dus, maar nog steeds erg heet."

De hitte wordt naar het oosten geduwd, richting Griekenland, ziet de meteoroloog. "In Griekenland zijn er ook plekken waar het 40 graden wordt, in Centraal-Griekenland zelfs 42 graden."

Death Valley

Tot slot, in Californië, in Death Valley, blijft het ook onverminderd heet. Maar dat vinden ze bij Buienradar minder verrassend. "Die plaats heet niet voor niks zo. Daar komen ook weer temperaturen van ruim 45 graden aan. Dat is op zich niet ongewoon." 

Wat wel bijzonder is, is dat een groot deel van het westen van de Verenigde Staten met een hittegolf te maken heeft. "Tot in het zuidwesten van Canada is het beduidend warmer dan normaal."

Met temperaturen boven de veertig graden hebben de daklozen in Rome het op dit moment extra zwaar.
Lees meer over
BuienradarKlimaatKlimaatveranderingHittegolfItaliëSpanjeGriekenland