Grenzen gesloten

Staatsgreep in Niger, leger staat achter coupplegende militairen

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© Editorial / AFPStaatsgreep in Niger, leger staat achter coupplegende militairen
RTL

In het West-Afrikaanse land Niger hebben militairen president Mohamed Bazoum afgezet. In een toespraak op nationale televisie lieten zij weten dat de grenzen van het land per direct zijn gesloten en er een avondklok is ingesteld. Westerse landen en de Verenigde Naties hebben de staatsgreep veroordeeld en hun steun aan Bazoum uitgesproken.

De president, pas sinds april 2021 aan de macht, werd gisterochtend in zijn presidentieel paleis in de hoofdstad Niamey vastgezet door leden van de presidentiële garde. Volgens de militairen zelf vanwege 'slecht bestuur' en een 'verslechterende veiligheidssituatie'. 

In eerste instantie leek het erop dat het leger de opstandige militairen een ultimatum zou hebben gegeven om de president vrij te laten. Maar vandaag liet het leger weten de kant van de militairen te kiezen. Naar eigen zeggen om 'de eensgezindheid te beschermen en te voorkomen dat er binnen het leger een strijd ontstaat'. 

© RTL Nieuws

In een verklaring op nationale televisie maakte de coupleider bekend dat alle activiteiten van politieke partijen voorlopig worden gestaakt.

'Democratie zal worden gered'

De afgezette president Mohamed Bazoum stelde eerder vandaag dat de democratie in Niger zal worden gered. De 'zwaarbevochten winsten zullen worden beschermd' en 'Nigerezen die van democratie houden' zullen daarvoor zorgen, aldus Bazoum in een tweet.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Buitenlandminister Hassoumi Massoudou liet tegenover nieuwszender France24 weten dat de president in goede gezondheid verkeert. Ook gaf hij aan dat volgens hem niet 'het hele leger' betrokken is bij de couppoging. Hij riep 'alle democraten en patriotten' op ervoor te zorgen dat de staatsgreep mislukt.

De couppoging is veroordeeld door onder meer de Afrikaanse Unie, de Verenigde Naties, de Europese Unie en de Verenigde Staten. Zij roepen op tot de vrijlating van de president.

Eerdere couppogingen

Niger heeft sinds het in 1960 onafhankelijk werd van Frankrijk vier staatsgrepen meegemaakt en verscheidene couppogingen. Vlak voordat Bazoum aantrad werd al een poging gedaan zijn regering omver te werpen en afgelopen maart nogmaals toen hij op bezoek was in Turkije.

Onder het bewind van Bazoum gold Niger als belangrijk steunpunt voor het Westen in de regio. 

Lees meer over
StaatsgreepNiger