Openheid Joran van der Sloot? Zijn vele leugens op een rijtje
Joran van der Sloot (vandaag 36 jaar geworden) gaat mogelijk openheid van zaken geven over de vermissing van Natalee Holloway. Volgens misdaadverslaggever John van den Heuvel is er een deal in de maak met justitie in de VS. Maar Van der Sloot en openheid, dat ligt wat moeilijk. Hij heeft zelf al eens toegegeven een notoire leugenaar te zijn. En als je zijn (bewezen) leugens ziet, is dat niets te veel gezegd.
Van der Sloot zit nu tijdelijk in de VS vast, waar hij verdacht wordt van oplichting van de familie van Natalee Holloway, het Amerikaanse meisje dat nooit meer werd gezien nadat Van der Sloot in 2005 voor het laatst contact met haar had. Hij is nooit veroordeeld in de zaak, maar is wel nog wel de enige verdachte. Hij is wel veroordeeld voor de moord op de Peruaanse Stephany Flores in 2010. Daarvoor zit hij een straf van 28 jaar uit in Peru.
Hij gaat straks terug naar Peru als de zaak die nu in de VS dient, klaar is. Als de mogelijke deal rondkomt, zou hij volledige opheldering van zaken moeten geven over de verdwijning van Holloway. Ook zou hij aan de leugendetector worden gezet. Dat lijkt geen overbodige luxe, als je ziet hoeveel (aantoonbare) leugens de Nederlander in het verleden verspreidde.
Liegen levert alleen problemen op
Een quote van Joran van der Sloot zelf, uit de tijd ver voordat zijn grootste leugens nog moesten komen: "Als ik iets heb geleerd, is het wel dat liegen misschien tijdelijk je problemen kan oplossen, maar dat het uiteindelijk alleen maar meer problemen oplevert."
Al als jonge jongen loog Joran van der Sloot erop los.
In 2007 schrijft Van der Sloot een boek (waarin hij zogenaamd openheid van zaken geeft, daar is-ie weer). Hierin beschrijft hij zelf zijn talloze leugens in zijn jeugd op Aruba. Deze waren nog redelijk onschuldig. Zo plukte hij tijdens zijn schooltijd op Aruba zijn huiswerk van internet. Verder schreef hij bij een tentamen geschiedenis alle antwoorden letterlijk over uit een boek. Hij werd gesnapt en kreeg een nul.
Van der Sloot had naar eigen zeggen veel vriendinnetjes op Aruba ('Ik wilde een player zijn'), soms zelfs meerdere tegelijk. Hij bedroog ze naar hartenlust. "Melody kon het altijd heel goed zien als ik loog", schreef hij in 2007 over een vriendinnetje nadat hij haar had verteld dat hij haar echt niet had bedrogen met een ander (dus wel).
Geld stelen en gokken
Hij loog ook volop tegen zijn ouders. Hij stal geld van zijn moeder om te gokken, terwijl hij beweerde dat hij 'gratis' pokertoernooien speelde in het casino. In werkelijkheid gokte hij voor veel geld. Zijn ouders stuurden hem hiervoor naar een psychiater.
Maar de hulp van de psychiater lijkt niet echt te helpen. Toen op Aruba de Amerikaanse studente Natalee Holloway in 2005 verdween, begon de grote leugenshow van Van der Sloot pas echt. De leugens over haar verdwijning zijn talrijk.
Natalee Holloway werd in mei 2005 na een avondje stappen als laatste gezien in een auto met Van der Sloot en zijn vrienden Deepak en Satish. De drie spraken af om te liegen dat ze Natalee hadden afgezet bij haar hotel. Uit beelden van beveiligingscamera's bleek al snel dat dit niet waar kon zijn.
"Een meisje afzetten bij haar hotel klonk zoveel beter dan: ik heb haar alleen gelaten op het strand", zei hij zelf in 2007. Er volgden meer zaken in het verhaal van Van der Sloot over die bewuste avond die niet klopten. Het maakte hem direct tot hoofdverdachte nummer één. En dat is hij tot op de dag van vandaag.
In bootje naar de zee gebracht
De bekentenissen van Van der Sloot in een auto die volhing met cameraatjes en microfoons gingen in 2008 de hele wereld over. Hij sprak in de wagen met zijn vriend Patrick, die in het complot van misdaadverslaggever Peter R. de Vries zat, over de zaak-Holloway.
Misschien dat er stukken van de waarheid tussen zaten, maar veel van wat hij in de auto zei, bleek later aantoonbaar onjuist. Zo zou hij het lichaam van Natalee met een bootje de zee in hebben gevaren met hulp van een vriend van wie de boot zou zijn. Die zogenoemde vriend (Daury) bleek helemaal niet op Aruba geweest te zijn op het moment dat Natalee verdween. Dat maakte het verhaal van Van der Sloot in de auto ongeloofwaardig.
Een paar jaar na zijn ontmaskering door Peter R. de Vries zei Van der Sloot het hele verhaal in de auto bij elkaar te hebben verzonnen voor geld. Of dat wel klopte, is niet te checken.
'Ik heb haar als slaaf verkocht'
Vlak na de verdwijning van Holloway kwam Van der Sloot met een van zijn slechtste leugens. Hij verdiende er 100.000 dollar mee. Van der Sloot verkocht naar eigen zeggen een verhaal aan de Amerikaanse zender Fox.
Tegen de bekende Amerikaanse journalist Greta van Susteren vertelde hij dat hij Natalee had verkocht als slaaf aan een mysterieuze man die haar op een bootje van Aruba naar Venezuela zou hebben gebracht. Een leugentje, zo gaf hij later toe. "De media wilden alles, het maakte niet uit wat ik zei." En Van der Sloot rook geld, veel geld.
Het bewuste interview:
In maart 2010 zond RTL 5 een gesprek met Terror Jaap Amesz en Van der Sloot uit. Hierbij werd gebruikgemaakt van een leugendetector. Van der Sloot gaf daarin aan dat Natalee Holloway onder invloed van cocaïne van een balkon was gevallen en dat haar lichaam in een moeras zou liggen.
Na kort onderzoek gaf het Arubaanse Openbaar Ministerie aan dat de verklaring niet klopte en op leugens gebaseerd was, omdat feiten en tijdlijnen niet klopten en getuigen ontkenden.
Zijn vader Paul nadoen
Ook dit werd uitgezonden: Van der Sloot nam een nepgesprek op met zijn vader Paul en gaf dit aan Amerikaanse media, die er gretig gebruik van maakten.
In het zogenaamde gesprek deed hij de stem van zijn vader na: "Het is jammer dat je de foute keuzes hebt gemaakt, maar er moet ook een moment zijn dat het over is, oké? Je kan hier met niemand over praten, snap je dat?", zei hij zogenaamd als zijn vader tegen zichzelf. Omdat justitie op Aruba niet kon achterhalen of het gesprek echt was, werd het niet als bewijs ingezet tegen Van der Sloot.
Beth Holloway chanteren
Een leugen waarvoor hij momenteel wordt vervolgd in de VS, is het bedrog tegenover de moeder van Natalee Holloway. In ruil voor 250.000 dollar beloofde Van der Sloot haar de plek aan te wijzen waar het lichaam van haar dochter zou liggen. Maar zover kwam het niet. Hij kreeg een deel van het geld, maar vertelde niets.
Nadat Van der Sloot in 2010 de Peruaanse Stephanie Flores had gedood in een hotel in Lima, kreeg hij een celstraf van 28 jaar opgelegd. Je zou zeggen dat het liegen daar wat moeilijker is, maar ook daar ging hij gewoon door. Zo schreef hij vanuit de gevangenis in Lima een brief aan de ouders van Stephany Flores, waarin hij zijn excuses aanbood voor de dood van hun dochter.
Een paar maanden later zei hij in een interview hardvochtig dat Stephany toch heel lelijk was en dat 'we' niets aan haar misten. "Het leek wel een man." Je kunt je afvragen hoe oprecht die excuses dan waren.
'Ik heb het licht gezien'
Ook vanuit de cel verzon hij samen met medium Robbert van den Broeke het ongeloofwaardige verhaal dat dit medium meerdere keren in zijn cel was verschenen.
Tot in detail stemden de twee hun verhalen op elkaar af. Van der Sloot toen: "Ik ben een redenerend en nuchter persoon. Ik zou me voor kunnen stellen dat je me niet gelooft of dat je denkt dat ik gek ben, maar het is toch gebeurd. Ik moest niet bang zijn, zei hij, mezelf verbeteren, mijn angsten loslaten. Hij was met mij bezig. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt."
'Ik ben neergestoken'
Na zijn overplaatsing vanwege het illegale bezit van een mobiele telefoon van de gevangenis in Lima naar een heel vervelende koude cel zonder enig comfort in het zuiden van Peru werd hij zogenaamd neergestoken door boze medegevangenen. Dat beweerde hij tenminste zelf. Hij verspreidde zelfs foto's van zijn wonden:
Deskundigen en de gevangenis gaven later aan dat hij de wonden zelf moet hebben toegebracht met een scherp voorwerp. Dit was overigens niet de eerste keer dat hij een vechtpartij in de gevangenis simuleerde.
Al met al behoorlijk wat leugens, die nieuwe verklaringen van de Nederlander ongeloofwaardig zouden maken. Of de Amerikaanse justitie en Van der Sloot daadwerkelijk tot een deal komen, zal de komende weken duidelijk worden.