Veelvoud van clubsalarissen

Dit is hoeveel de Oranjevrouwen al verdienden op het WK (én nog kunnen verdienen)

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Editorial / Associated PressDit is hoeveel de Oranjevrouwen al verdienden op het WK (én nog kunnen verdienen)
RTL

Met het bereiken van de kwartfinale gaat het de Oranjevrouwen voorlopig sportief voor de wind. En door dat sportieve succes is er ook financieel reden voor een glimlach bij het Nederlands elftal. Want, hoe verder in het toernooi, hoe meer er te verdienen valt voor zowel de bonden als de spelers. En dat begint inmiddels aardig op te lopen.

Eerder werd al bekend dat speelsters die meedoen aan de groepsfase, ieder 30.000 Amerikaanse dollar, krijgen. Dat is omgerekend ruim 27.000 euro. De wereldvoetbalbond FIFA keert dat bedrag uit aan de nationale voetbalbonden, via waar het vervolgens bij de speelsters terecht moet komen.

Of elke speelster dat bedrag ook krijgt, is de vraag. In het verleden zijn er gevallen bekend waarbij dat weleens mis is gegaan door corrupte bondbestuurders, bijvoorbeeld bij het mannenelftal van Trinidad & Tobago in 2006. 

Veelvoud clubsalaris

De bedragen die de spelers dit toernooi kunnen verdienen zijn in veruit het merendeel van de speelsters een veelvoud van wat ze bij hun club verdienen. De FIFA berekende vorig jaar dat het gemiddelde jaarsalaris in het vrouwenvoetbal neerkomt op zo'n 12.750 euro.

Ook voor de Oranjespeelsters is het toernooi, los van de sportieve uitdaging, een mooie mogelijkheid om financieel wat bij te verdienen. Al zijn er in het Nederlands elftal ook wel spelers die boven het gemiddelde zitten. Zo is bijvoorbeeld van Lieke Martens bekend dat ze bij haar club Paris Saint-Germain op jaarbasis 500.000 euro verdient. Ze is daarmee waarschijnlijk wel de best verdienende speelster in het Nederlands elftal en de hoogte van het bedrag is meer een uitzondering dan de regel. Zo is van veel eredivisiespeelsters bekend dat zij nog een baan hebben naast het voetbal.

82.000 euro

Mogelijk kunnen sommigen van hen de komende tijd het wat rustiger aan doen op het werk. Iedere Oranjespeelster kan door het bereiken van de kwartfinale inmiddels al zo'n 82.000 euro bijschrijven. Een mooi bedrag, maar vanaf de volgende ronde gaat de teller pas echt lopen.

Bij het bereiken van de halve finale verdubbelt dat bedrag zich bijna. Speelsters van het team dat vierde eindigt, ontvangen allen om en nabij de 150.000 euro.

Prijzengeld per ronde per speler.© RTL Nieuws
Prijzengeld per ronde per speler.

Prijzengeld vervijfvoudigd

Mocht het Nederlands elftal de halve finale halen en uiteindelijk als derde eindigen, kunnen de speelsters bijna 165.000 euro bijschrijven. Voor een finaleplaats gaat het om zo'n 178.000 euro en mochten de Leeuwinnen die wedstrijd ook winnen dan gaat het om bijna 250.000 euro per speelster. 

De complete pot met geld waaruit de FIFA de bonden en speelsters uitkeert is ten opzichte van het vorige WK vijf keer zo veel. Toch verdienen de vrouwen nog altijd vier keer minder aan prijzengeld dan hun mannelijke collega's. FIFA-baas Infantino liet eerder dit jaar weten het als zijn ambitie te zien om dat bij het volgende WK in 2027 gelijk te trekken, al gaf hij daarbij aan dat dat ook afhangt van wat er bijvoorbeeld betaald gaat worden voor de tv-rechten van het toernooi.

Speelsters van het Nederlands elftal na afloop van de wedstrijd tegen Zuid-Afrika.© ANP / Editorial
Speelsters van het Nederlands elftal na afloop van de wedstrijd tegen Zuid-Afrika.

Het extra prijzengeld is onder meer naar aanleiding van een brief van de internationale spelersvakbond FIFPro die werd ondertekend door 150 internationale voetbalsters. Hierin riep de vakbond de FIFA op tot eenzelfde hoeveelheid prijzengeld. 

Wat ook een rol speelt en buiten de invloed van de FIFPro en de FIFA ligt zijn sponsorcontracten. Rondom grote toernooien in het mannenvoetbal hebben grote bedrijven vaak flinke campagnes waar de voetballers financieel ook van profiteren. Door het gebrek hieraan lopen de vrouwen dit ook mis. 

Lees meer over
KNVBFIFAVoetbalWK vrouwenvoetbalNederlands elftalAustraliëNieuw-Zeeland