60.000 euro schuld

Max lost zijn studieschuld af via een ruilspel: van een knuffel tot een tiny house van 35.000 euro

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Max KoedijkMax lost zijn studieschuld af via een ruilspel: van een knuffel tot een tiny house van 35.000 euro
RTL

Als je als student veel geld leent, bouw je al snel een schuld van tienduizenden euro's op. Max Koedijk (32) uit Amsterdam studeerde af met een studieschuld van 60.000 euro. Sinds een paar jaar is hij bezig met een ruilspel, waarmee hij de schuld uiteindelijk hoopt af te lossen. Inmiddels heeft hij een tiny house ter waarde van 35.000 euro als ruilmateriaal. 

Max was 18 toen hij de lening afsloot, en 25 toen hij klaar was met studeren. Toen hij moest beginnen met terugbetalen, bedacht hij een manier om zo snel mogelijk van de hele schuld verlost te zijn. Daarbij viel zijn oog op een knuffel ter waarde van 7,50 euro in zijn slaapkamer. 

Hij besloot een ruilspel aan te gaan, waarbij hij een voorwerp ruilt voor een ander object met een steeds grotere waarde. Onder de naam Stufi Strijder ruilde hij de knuffel via onder meer een iPhone, een oude Ford Focus en een Rolex-horloge voor het tiny house dat hij nu heeft. 

Tiny House

"Ik heb nu elf keer geruild, en nu heb ik een tiny house", vertelt Max. "Ik zat hiervoor een tijdje met een motor, dat was een heel lastige ruil. Die motor was 30.000 euro waard, maar iemand moest dan wel een motor van 30.000 euro willen hebben. Het is een vrij specifiek voorwerp"

Illustrator lost studieschuld van 45.879 euro af met één wandtapijt
Lees ook

Illustrator lost studieschuld van 45.879 euro af met één wandtapijt

Uiteindelijk duurde het negen maanden voordat Max iemand had gevonden die de motor wilde hebben in ruil voor iets wat Max zag zitten. Hij is blij met de ruil. "Ik heb het tiny house nu ongeveer twee maanden, en ik merk dat er heel veel interesse in is", zegt hij. 

Max denkt dat als hij nu slim ruilt, hij zijn doel binnenkort haalt. "Voor het eind van het jaar ben ik klaar", zegt hij zelfverzekerd. "Nu is het een of twee keer ruilen, dan ben ik er." 

Voorlichting

Het ruilspel is vooral een ludieke en handige manier om snel van zijn schuld af te komen, maar Max vindt ook dat er meer aandacht zou moeten zijn voor het gemak waarmee studenten een lening afsluiten. 

"Ik heb die lening zelf afgesloten", stelt Max voorop. "Ik heb het zelf aangeklikt, en ik los die nu ook zelf af. Tegelijkertijd vind ik het wel bijzonder dat je als je drie weken 18 bent, je met vijf muisklikken een schuld van 60.000 euro aan kunt gaan." 

Volgens Max zou de voorlichting een stuk beter kunnen. "DUO zou best een rekentooltje op zijn site kunnen zetten, waarmee je kunt zien hoeveel schuld je in bijvoorbeeld vier jaar opbouwt", zegt hij.

Ook denkt hij dat middelbare scholen een rol kunnen spelen. "We hebben allemaal in de eerste klas geleerd wat fotosynthese is, ik kan uitleggen hoe een plant zonlicht omzet in energie, maar ze hebben nooit uitgelegd hoe de belasting werkt, of een studielening." 

Hypotheek

Bij het aangaan van zijn lening had Max alleen wat gepolst in zijn omgeving. "Mijn ouders hebben niet in de stad gestudeerd, dus ik heb gewoon wat rondgevraagd bij mensen die ik kende. Die zeiden: 'Iedereen doet het, en de rente is praktisch nul.'" 

Volgens Max moeten nieuwe studenten goed nadenken voor ze maximaal bij lenen. "Schrijf op een papiertje het bedrag dat je na vier jaar bij elkaar geleend hebt, en bedenk hoe je je hierbij voelt. En besef dat je hypotheek die je later kunt krijgen een factor twee minder wordt." 

Overigens wil hij niet zeggen dat studenten helemaal niet moeten lenen. "Het heeft me wel die studententijd doorgeholpen. Ik werkte ook gewoon in de weekenden. Nog meer werken was een alternatief geweest, maar het is ook moeilijk om achteraf te beoordelen of dat beter was geweest", zegt Max.

Volgens hem is studeren intensief genoeg. "Mensen vergeten weleens dat je tijdens een studie evenveel uren maakt als bij een fulltimebaan. Ik weet niet hoe het gelopen was als ik elke avond een ploegendienst erbij had gedaan. Dan had ik nu minder schuld, maar was afstuderen er misschien nooit van gekomen."

Nieuwe basisbeurs voor studenten

  • Nederlanders zijn het afgelopen decennium steeds meer geld gaan lenen voor hun studie. Dat komt mede door de invoering van het leenstelsel in 2015.
  • Het totaal aantal mensen met een studieschuld in Nederland is de afgelopen jaren opgelopen van 754.000 in 2011 tot 1,6 miljoen in 2022, blijkt uit cijfers van het CBS.
  • In 2011 bedroeg de gemiddelde studieschuld 12.600 euro. In 2022 was dit 16.400 euro. 
  • Het leenstelsel is inmiddels weer afgeschaft. Dit jaar hebben studenten voor het eerst recht op een basisbeurs via het nieuwe stelsel. Uitwonende studenten krijgen 439,20 euro per maand. Dit bedrag is tijdelijk opgehoogd met € 164,30 per maand.
  • Als studenten hun opleiding binnen tien jaar afronden, hoeven ze dit bedrag niet terug te betalen. Naast de basisbeurs en een eventuele aanvullende beurs, voor studenten van wie de ouders een laag inkomen hebben, kunnen studenten nog steeds geld bij lenen. 
  • Voor studenten die een aanvullende beurs krijgen bedraagt de maximale lening 266,97 euro per maand. Krijg je geen aanvullende beurs, dan kun je 682.97 euro per maand lenen. 
  • Studenten die in dit nieuwe stelsel vier jaar lang maximaal bij lenen, bouwen een studieschuld op van bijna 33.000 euro. 
Lees meer over
DUOStudieschuldStudentenEditie NL Link in bioLink in bio