Na heftige strijd

Oekraïne herovert Robotyne aan zuidelijk front, opmars gaat verder

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ReutersOekraïne herovert Robotyne aan zuidelijk front, opmars gaat verder
RTL

Oekraïne bevestigt dat het de zuidelijke plaats Robotyne weer in handen heeft gekregen. De militaire troepen van het land proberen nu verder op te rukken naar het zuiden.

De Oekraïense vlag zou afgelopen week al zijn gehesen in Robotyne na zware gevechten. "Robotyne is bevrijd", bevestigde onderminister van Defensie Hanna Maliar vandaag over de plaats in de regio Zaporizja.

Het leger heeft het nabijgelegen dorp Novoprokopivka genoemd als de volgende plaats die heroverd moet worden.

Moeilijke linie doorbroken

Een Oekraïense commandant sprak onlangs tegenover persbureau Reuters de verwachting uit dat de moeilijkste Russische verdedigingslinie in het gebied al is doorbroken. Daardoor zou sneller opgerukt kunnen worden.

Op de langere termijn zou de herovering van steden als Tokmak en Melitopol een grote overwinning zijn voor Oekraïne. Die steden vielen vroeg tijdens de invasie in Russische handen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Oekraïne breekt hiermee voor de eerste keer door de Russische verdedigingslinie, maar experts verwachten niet dat de opmars nu makkelijk zal verlopen.

"Ze zijn inderdaad door de eerste linie heen", zei Dick Zandee, defensiespecialist bij Clingendael, gisteren tegen RTL Nieuws, "maar twee kilometer zuidelijker bevindt zich al de tweede linie. Dan is de vraag: hebben ze genoeg slagkracht om meteen verder op te rukken?"

De Oekraïense soldaten krijgen veel te maken met mijnen tijdens de opmars. Om het risico van de Oekraïense mijnruimers iets te beperken, worden speciale schoenen ingezet. Dat zie je in onderstaande video:

Dagelijks lopen Oekraïense mijnenruimers veel risico: de mijnen liggen zelfs verstopt onder gesneuvelde Russische soldaten.
Lees meer over
Oorlog in OekraïneOekraïneRusland