Onderzoek: tientallen Tweede Kamerleden beveiligd

Een flink deel van de Nederlandse politici krijgt beveiliging. Uit onderzoek van tv-programma Zembla blijkt dat de persoonlijke gegevens van 27 Kamerleden zijn afgeschermd vanwege veiligheidsrisico's. Daarnaast krijgen de 21 fractievoorzitters standaard een veiligheidspakket aangeboden.
Het veiligheidspakket bestaat uit bijvoorbeeld een speciale noodknop in huis, een intercom, een alarminstallatie of een anti-inbraakdeur. Dat zegt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans in de uitzending van Zembla, die vanavond om 20.30 uur te zien is.
'Schokkend hoog aantal'
Volgens het tv-programma krijgt een kwart van de Tweede Kamerleden beveiliging. "Dit is een schokkend hoog aantal Kamerleden. Als je daarbij ook nog de journalisten, de advocaten, de rechters en officieren van justitie optelt, betekent dat, dat onze democratie onder druk staat", zegt minister van Justitie Dilan Yesilgöz in het programma.
Het Openbaar Ministerie en de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) bevestigen aan Zembla dat ze het Kadaster hebben opgedragen om de gegevens van de Kamerleden af te schermen vanwege veiligheidsrisico's voor de betrokken politici.
Politiek verlaten
Verschillende politici, waaronder D66'er Sigrid Kaag, zeiden deze zomer dat zij de politiek verlaten vanwege bedreigingen.
In totaal kwamen vorig jaar 1125 meldingen binnen van bedreiging en opruiing aan het adres van Kamerleden en bewindspersonen. Dat is bijna twee keer zoveel als het jaar ervoor.
Wilders
Minimaal de helft van de 1125 meldingen kwam van PVV-leider Geert Wilders. Veel dreigementen die hij ontving kwamen van buiten de Europese Unie. Vooral uit Pakistan kwamen veel dreigementen.
Geert Wilders was deze week nog aanwezig bij een rechtszaak daarover. De Pakistaan Khalid Latif zou in 2018 hebben opgeroepen Geert Wilders te vermoorden. Wilders maakte gebruik van zijn spreekrecht, bekijk dat hier: