Gezinshond of levensgevaarlijk?

Onrust na aanval hond op Brits meisje: moet de bully XL verboden worden?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPOnrust na aanval hond op Brits meisje: moet de bully XL verboden worden?
RTL

Een video van een losgebroken Amerikaanse bully XL die een 11-jarig meisje aanvalt zorgt voor onrust en discussie in Groot-Brittannië. De minister van Binnenlandse Zaken noemt de hondensoort 'dodelijk gevaarlijk voor kinderen' en laat met spoed onderzoeken of ze dit ras kan verbieden.

Op beelden van afgelopen weekend (zie video hieronder) is te zien hoe de hond op straat in Birmingham het meisje aanvalt en hoe mensen toesnellen om haar te helpen. Twee mannen die het dier van haar weg proberen te jagen worden daarna zelf achterna gezeten en gebeten. 

Het meisje raakte ernstig gewond aan haar schouder en onderarmen. Ook de mannen hebben verwondingen aan hun schouders en armen opgelopen. 

De beelden in deze video kunnen als schokkend worden ervaren.

De Britse politie spreekt van een jonge hond, die een kruising is tussen een Amerikaanse bully XL en een Staffordshire-bullterriër.

De Amerikaanse bully (ook wel American bully genoemd) is een relatief nieuw Amerikaans ras met een intimiderend voorkomen. Het is een kruising van verschillende rassen, waaronder de Amerikaanse bulldog en de Amerikaanse pitbullterriër. XL is het grootste type en kan uitgroeien tot een hond van meer dan 50 kilo. 

De afgelopen jaren zijn volgens Britse media twee kinderen gedood door een Amerikaanse bully. Vorig jaar kwam een 17 maanden oud meisje om het leven na een aanval van een bully die haar familie een week geleden in huis had genomen. Twee jaar geleden gebeurde het een 10-jarige jongetje

Verboden hondenrassen

In Groot-Brittannië zijn vier rassen verboden, de Amerikaanse pitbullterriër, de Japanse tosa, de Argentijnse dog en de Fila Brasileiro. De wet die dat mogelijk maakt, de Dangerous Dogs Act, staat het toe een hondenras te verbieden dat gefokt wordt om mee te vechten of de kenmerken heeft van een ras dat voor dat doel gefokt is.

Minister Braverman laat nu dus met spoed uitzoeken of de Amerikaanse bully XL ook aan deze lijst kan worden toegevoegd.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

"Voor Engeland is deze hond nieuwer dan voor ons, daar is het nu big en booming om een XL te hebben", zegt Emmalie de Goede van de Dutch Bully Kennel Club, de enige rasvereniging van (Amerikaanse) bully's in Nederland.  

De Amerikaanse bully wordt ook in Nederland steeds populairder, zegt De Goede, maar bij ons is-ie al wat bekender.

'Gezinshond'

De Goede beschrijft de bully als een gezinshond met een betrouwbaar en loyaal karakter, of het nou om een kleiner type of de XL gaat. Online beschrijven Nederlandse eigenaren het lieve karakter van hun huisdier. Het valt ze wel op dat er vooroordelen leven over hun hond vanwege het intimiderende uiterlijk. 

Over de Britse bijtincidenten is de Dutch Bully Kennel Club duidelijk: "Het is de eigenaar die de hond gevaarlijk maakt, niet de hond zelf. Je kunt pas van een gevaarlijk ras spreken als er betrouwbare cijfers bekend zijn van bijtincidenten."  

Nauwelijks zicht op bijtincidenten

Die betrouwbare cijfers zijn er in Nederland nu niet. Dat komt doordat er geen verplichte registratie is van incidenten, maar alleen een vrijblijvende regionale registratie waar lang niet alle gemeenten aan meedoen. De Tweede Kamer vraagt al jaren om een betere registratie, zegt Ron Kragten, politiek verslaggever van RTL Nieuws. 

Eind vorige maand trokken plastische chirurgen daarover aan de bel bij Een Vandaag. In ruim anderhalf jaar registreerden zij in Nederland zo'n 100 ernstige bijtincidenten met honden waarbij een operatie nodig was. Slachtoffers waren vaak jonge kinderen. Type honden die het meest in de registratie van de artsen voorkomen zijn pitbull-types, rottweilers, staffordshires, maar ook herders. De chirurgen vinden dat de landelijke politiek met een betere aanpak moet komen om ernstige bijtincidenten te voorkomen.  

Ooit waren pitbulls hier verboden, maar een zwarte lijst met verboden rassen zoals in Groot-Brittannië heeft Nederland nu niet. Daar is expres niet voor gekozen, omdat bijvoorbeeld ook de opvoeding van de hond van invloed is en zo'n verbod makkelijk te omzeilen is door rassen te kruisen en de hond een nieuwe naam te geven. 

Suella Braverman, Britse minister van Binnenlandse Zaken. © ANP
Suella Braverman, Britse minister van Binnenlandse Zaken.

De regels die hier gelden voor het fokken van honden draaien om schadelijke uiterlijke kenmerken, niet om het aantal bijtincidenten. Er bestaat een fokverbod voor honden met een té korte snuit, omdat honden met een korte snuit een veel grotere kans op gezondheidsproblemen hebben. Ook schrijven de regels voor dat fokkers moeten voorkomen dat ernstige gedragsafwijkingen kunnen worden doorgegeven. Daarnaast moet de voortplanting op de natuurlijke manier. Dus geen kunstmatige inseminatie en geen keizersnede zonder medische noodzaak.

De Amerikaanse bully is in Nederland dus niet verboden en zal dat ook niet zomaar worden. Maar volgens Kelly Kessen, dierenarts van Dier&Recht, een organisatie die opkomt voor het welzijn van dieren, heeft de hond vaak wel van die schadelijke uiterlijke kenmerken. "Veel van deze honden hebben een te korte snuit. Daarnaast zijn het honden met een heel gedrongen bouw, met lage kromme poten en brede schouders en dat geeft problemen met de geboorte en gewrichtsziektes. Dat soort honden wordt doorgaans gefokt op een onnatuurlijke manier, via kunstmatige inseminatie of geboren met een geplande keizersnee. Eigenlijk is het heel simpel, dan mag je er niet mee doorfokken."

De Nederlandse regels klinken voor de buitenstaander misschien ingewikkeld, maar volgens Kelly Kessen loopt Nederland juist voorop. "In geen enkel land zijn er zulke duidelijke regels over bijvoorbeeld schedellengte. Een te korte snuit zorgt voor heel veel gezondheidsproblemen. Niet alleen met het gebit of de ademhaling, ook met bijvoorbeeld de hersenen die niet meer in de schedel passen. Die honden hebben altijd hoofdpijn."

Op dit moment is er ook een houdverbod van doorgefokte huisdieren in de maak, ook weer om een einde te maken aan het permanent lijden van huisdieren. Op die lijst komen kenmerken als platte snuiten, kaalheid en afwezigheid van een functionele staart te staan, maar hier wil het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit deskundigen nog naar laten kijken en is dus nog niet rond. Zo'n verbod betekent in de praktijk meteen ook een handelsverbod. Voor vouwoorkatten is zo'n houdverbod al wel aangekondigd. Dit zou al in kunnen gaan in januari 2025.

Een boswachter in Duitsland is helemaal klaar met hondenbezitters die hun plastic poepzakjes achterlaten in het bos. Uit protest hangt hij de zakjes op aan een boom.
Lees meer over
HondAgressie bij dierenEditie NL Link in bioGroot-BrittanniëNederland